GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Bolu Türk Dünyası ile kucaklaşıyor – 6. Uluslararası Köroğlu Festivali

Bolu’da 6’ncısı düzenlenen “Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali” geniş katılımla gerçekleştirildi.

Bolu Belediyesi’nin evsahipliğinde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un katkılarıyla 14-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen festivalin açılışına Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz,  Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Işankul Amanliyev, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. İbrahim Cunusov, Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ramazan Serpetova, Özbekistan Kültür Ataşesi Babür Tagaev, TÜRKSOY Balkan Proje Koordinatörü Fatih Aliyi ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Festival açılışı kapsamında, Sakarya Belediyesi Mehteran takımı eşliğinde Demokrasi Meydanından Anıt Park’a kadar düzenlenen ve Bolu halkının yoğun ilgi gösterdiği kortej yürüyüşü, festivale Türk Dünyası ve Balkanlar’dan katılan 8 halk dans topluluğuyla birlikte yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Bolu Atatürk Anıtı’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, Bolu Valisi Aydın Baruş ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından anıta çelenk konulmasının ardından Kent Meydanı’nda hazırlanan sahnede açılış konuşmaları yapıldı.

Bolu Türk Dünyası ile kucaklaşıyor

Açılış konuşmasında Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türk Dünyası’nın ortak değeri olana Köroğlu’nun yiğitliğin mertliğine ve Bolu ile bütünleşmesine dikkati çekerek; “Bolu özel bir şehir, %65’i ormanlarla kaplı 200 kadar göl göleti olan, dört mevsim dünyada yaşanabilen, en özel yer. Biz onun için tabiatın kalbi diyoruz, buranın geleceğinde, Bolu turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sporun her branşının kamp merkezi olacak, sağlık kenti olacak ve üniversite kenti olacak. Böyle bir şehir Türk Dünyası ile kucaklaşacak Köroğlu ile. Köroğlu yiğitliğin mertliğin değeri, Türk Milleti’nin kendisi aslında. Ezilenin yanında duran, ezene dik duran, adaleti temsil eden bir kahraman. Adriyatik’ten, Balkanlara kadar Türk Dünyası’nın ortak kahramanı. Bu kahramanla biz Türk Dünyası ile kucaklaşacağız. Türk Dünyasının her ülkesi ile sıcaklık içindeyiz, her ülkede Köroğlu ile ilgili illerle kardeşliğimiz sürüyor. En son Özbekistan’la irtibatlarımızı kurduk. Özbekistan Büyükelçisine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz, Bolu’da inşa edilen Köroğlu parkında da çalışmaların sona yaklaştığını vurgulayarak “Şu an Türk Dünyası ile kucaklaşacak bir parkı da Bolu’da inşa ediyoruz. Müşterek bir park, TÜRKSOY’la beraber yapıyoruz. UNESCO’nun da Türkiye temsilciliğinin de görüşlerini alarak yapıyoruz. Bu park şu an dünyada olan sekiz devletimiz, sekiz de özerk cumhuriyet yani 16 tane birimin tamamını bağrında barındıracak bir park. Bu parkla biz Türk Dünyası ile kucaklaşacağız.” diye konuştu.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest