BMGK’da Kırım’da insan hakları ihlali olduğuna ilişkin önerge kabul edildi
BMGK’nın toplumsal, beşeri ve kültürel işlerden sorumlu üçüncü komitesi, geçen iki yılın ardından bu yıl da Kırım’da insan hakları ihlalleri yapıldığına ilişkin önergeyi oyladı. Rusya’nın BMGK Daimi Temsilci Yardımcısı Gennadiy Kuzmin, Rusya’nın kendi toprakları olan Kırım’daki halkın özgürlüğünün garantisini verdiğini söyledi.
Önergeye ABD’nin yanı sıra çoğu Avrupa’dan 67 ülke destek verdi, 26 ülke karşı çıktı ve 82 ülke de çekimser oy kullandı. 2016 ve 2017 yıllarında karara 70 ülke destek vermiş, 26 ülke karşı çıkmış, sırasıyla 77 ve 76 ülke de kararla ilgili çekimser oy kullanmıştı.
Kararın mimarları ise Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, Avusturya, Belçika, Almanya, Gürcistan, Danimarka, İrlanda, İzlanda, İspanya, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Marshall Adaları, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Moldova, Slovakya, Slovenya, İngiltere, Kuzey İrlanda, ABD, Ukrayna, Finlandiya, Fransa, Çekya, İsveç ve Estonya oldu.
Ukrayna tarafından hazırlanan karar metninde Kırım’da polis baskınları da dahil, ‘dini azınlıklara’ yönelik baskı uygulandığı, Kiev Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Protestan Kilisesi mensuplarına, camilere, İslami eğitim kuruluşlarına, Rum Katolik Kilisesi’ne, Roma Katolik Kilisesi’ne, Yehova Şahitleri gibi gruplara yönelik tehditler ve zulümde bulunulduğu ve çok sayıda Müslümana karşı hiçbir dayanak olmadan İslami kuruluşlara üye oldukları iddiasıyla zulmedildiği gibi iddialar yer aldı.
Kaynak : sputniknews.com