Genel

Başkan Mustafa Sarıkamış “Sunum için Başta Kırım olmak üzere bütün Dünyadaki Kırım Tatarlarından desteklerinizi bekliyorum.

Değerli  Katılımcılar,  “Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu ” adlı program 9-12 Ekim 2022 tarihleri arasında Erzincan’da yapılacaktır.  Sempozyum, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin ev sahipliğinde, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının himayeleri ile düzenlenecektir. Sempozyumda, Türk Dünyası’nın dil, tarih, kültür, sanat, eğitim, enerji, diaspora, ticaret, coğrafya, sosyoloji, halkbilimi, antropoloji, turizm, uluslararası ilişkiler, ekonomi, belediyecilik, ilahiyat, kamu idaresi, hukuk, ulaştırma ve haberleşme gibi birçok alanda bilimsel araştırmalara ortak bir zemin oluşturmak için tertip edilecektir. Bu bilgi şöleninde, Türk Devletleri Teşkilatının 2040 vizyonu esas alınarak ortak bir akılla rasyonel , uygulanabilir öneri ve projelerin neler olabileceği üzerinde çalışmalar yapılacaktır. Böylece Türk Dünyasındaki iş birliği çok boyutlu bir şekilde güçlenecek ve derinleşecektir. Sempozyumdaki bildiri ve raporlar kitap olarak yayımlanacaktır. Sempozyum programı hybrid olarak yürütülecektir. Sempozyum sunum ve yazım dili Türkçe, Rusça ve İngilizcedir. Sempozyum programı akademik(tebliğ sunum, panel, müzakere, konferans ve söyleşi) sanatsal ve gezi faaliyetlerinden oluşmaktadır.  Katılımcıların iaşe, konaklama ve ulaşım giderleri tarafımızdan karşılanacaktır. Sempozyuma dair detaylı bilgiye, sekretarya, sosyal medya hesapları ve web sitemizden ulaşabilirsiniz. Bu sempozyum Türk Dünyasına ilgi duyan siz değerli araştırmacıları bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Çalışmalarınızla sempozyuma katılımınız bizleri onurlandıracaktır.

PROF. DR. ABDULKADİR GÜL
SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU BAŞKANI

Sempozyuma davet edilen ve konuşma yapacak olan Dünya Kırım Tatar Dernek Başkanı Mustafa Sarıkamış yaptığı açıklamada “Sunum için Başta Kırım olmak üzere bütün Dünyadaki Kırım Tatarlarından desteklerinizi istiyorum.

Türk Dünyasının Ayrılmaz bir parçası olan Kırım 21 Temmuz 1774 Küçükkaynarca Anlaşması ile İlk Müslüman toprağını kaybeden Osmanlı imparatorluğu için çöküş Kırım Tatarları içinde Yok olmamak için yeni bir acılı hayat başlamıştır.

Kırım tatarlarının Ak toprak dedikleri güzel vatanımıza sürekli göç, sürgün başlamıştır.

18 Mayıs 1944 Kırım Tatarlarının büyük sürgün ve soykırım başlamıştır.

1980 yılından itibaren tekrar Vatan Kırıma dönmeye başlayan tatarlar adeta küllerinden yeniden doğmuşlardır.

2014 yılına kadar Ukrayna yönetiminde olan Kırım aynı yıl Rusya tarafından tekrar ilhak edilmiştir

Kırımda şu anda İmam Maturidi Kalay Medresesinde 35 yatılı kız, 35 erkek 30 da Hafızlık okuyan öğrenciler bulunmaktadır.

Ayrıca 15 tane milli mektep çok zor şartlar altında Kırım tatarca ve Türkçe eğitim vermektedir.

İsmail Bey Gaspıralının Dilde Fikirde İşte Birlik sözünü gerçekleştirmek isteyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğana , Aksakallılar başkanı Sayın Binali Yıldırım Agamıza Üniversite yönetimine saygı, sevgi ve hürmetlerimi sunarım.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest