GenelGüncelTürk Dünyası

Azerbaycan’da Yaşayan Ahıska Türkleri Ana Vatanlarını Ziyaret Etti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile 14 Kasım Ahıska Türklerinin sürgün yıldönümünde Azerbaycan’da yaşayan Ahıska Türkleri ana vatanlarını ziyaret ettiler.



Her zaman bulundukları ülkelerde Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgilenen Türkiye, TİKA aracılığıyla birçok ülkede Ahıska Türkeri’nin eğitim, sağlık, barınma ve ekonomik problemlerinin giderilmesine yönelik faaliyetler hayata geçiriyor. Bu çerçevede, 70 binden fazla Ahıska Türkünün yaşadığı Azerbaycan’da da projeler devam ediyor.

Söz konusu faaliyetlerin devamı olarak TİKA ve Azerbaycan’daki Ahıskalıların birliği olan Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti ile iş birliğinde, 13 – 16 Kasım 2016 tarihleri arasında 60 Ahıska Türkü’nün ana vatanlarına ziyaret programı düzenlendi.

14 Kasım Ahıskalıların sürgün yıldönümü sebebiyle sürgün dönemini yaşayan ve hayatta olan Ahıska Türklerinin Ana yurtları ile ilgili hatıralarını tazelemek, ayrıca, Ahıskalıların vatan topraklarını yeni nesillere tanıtmak amacıyla düzenlenen program çerçevesinde 14 Kasım tarihinde ana vatanlarında bir anma töreni düzenlendi. Sürgünden bu yana Ahıska bölgesinde ilk defa düzenlenen törende sürgün zamanı vefat edenler anıldı.

Azerbaycan’da Yaşayan Ahıska Türkleri Ana Vatanlarını Ziyaret Etti
Azerbaycan’da Yaşayan Ahıska Türkleri Ana Vatanlarını Ziyaret Etti

Ziyaret programına katılan ve sürgünden bu yana ilk deva ana vatanlarını görme şansı bulan Ahıskalılar vatanlarını ziyaret etmelerinin mutluluğu ve sürgün dönemini anarak duygu dolu anlar yaşadılar.

Vatan ziyareti programı çerçevesinde, Ahıska Bölgesi Valiliğini ve 48 Ahıska Türkünün TİKA tarafından burs sağlanarak eğitim aldığı Gürcistan’ın Samskhhe-Javakheti Devlet Üniversitesi ziyaret edildi.

Ahıska Türkleri

Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından günümüz Gürcistan içerisinde yer alan Ahıska Bölgesinde yaşayan Türkler 14 Kasım 1944 yılında vagonlara doldurularak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği sınırları içerisindeki Orta Asya ve Kafkasya’nın diğer ülkelerine sürgün edilmişti. Türkiye, TİKA eliyle her zaman dünyanın dört bir yanında yaşayan Ahıska Türklerinin yanında olduğunu ve onların her konuda yaşadıkları sorunların giderilmesine yardımcı oluyor.

Azerbaycan’da Yaşayan Ahıska Türkleri Ana Vatanlarını Ziyaret Etti
Azerbaycan’da Yaşayan Ahıska Türkleri Ana Vatanlarını Ziyaret Etti

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest