GenelGüncel

Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan Soçi’deki üçlü kritik zirve Sonucu!.

Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan Soçi’deki üçlü kritik zirve Sonucu!.

Dr.Muhtar Fatih BEYDİLİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı NikolPaşinyan, Rusya’nın Soçi şehrinde bir araya geldi. Üç ülke tarafından yayınlanan ortak bildiride, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınırların tekrar belirlenmesi için komisyon kurulacağı ve Dağlık Karabağ’ın ekonomik potansiyelinin gün yüzüne çıkarılması için mümkün olan en kısa sürede projeler başlatılacağı belirtildi.

Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan Başbakanı’nın Soçi’de üçlü görüşmesi barış sürecine katkı sağlayan iyi bir temas olarak değerlendirilebilir. Bu toplantıda Azerbaycan kendi amacına ulaştı.

Çünkü Karayolları ve demiryollarının açılmasına yönelik projelerin başlatılmasına karar verildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’inin koşulsuz tutumu Ortak Açıklamaya yansıdı ve en önemlisi Soçi belgesinde “Dağlık Karabağ sorunu” ifadesinin bulunmaması Azerbaycan’ın adil ve kararlı tutumunun bir daha göstergesidir.

Devlet Başkanlarının Açıklamasında belirtildiği gibi, 10 Kasım anlaşmasının uygulanması da dahil olmak üzere bölgedeki tüm ekonomik ve ulaşım bağlantılarının kaldırılmasına ilişkin 11 Ocak 2021 Bildirisi de gündemdeydi.Geçen yıl Azerbaycan’ın savaşın sonuçlarının üstesinden gelmek ve iletişim yolarını açmak için azami yapıcılık gösterdiği ortaya çıktı.10 Kasım Deklarasyonu’nda yansıtılan hususlar Azerbaycan tarafından sorumlu bir şekilde uygulanmaktadır.

Ermenistan halen bu yapıcılığını göstermeyi reddediyor ve dahası provokasyonlar yaparak barış sürecini ihlal ediyor.

Devlet başkanı İlham Aliyev’inin belirttiği gibi, resmi Bakü, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırların acilen sınırları çizilmesi önemini defalarca dile getirdi.Azerbaycan, Ermenistan’a tüm çatışmaları  sona erdirmek, birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanımak ve gelecekte komşu olarak yaşamaya teşvik etmek için bir barış anlaşması üzerinde çalışmaya başlamasını teklif etti.Azerbaycan-Ermenistan sınırında istikrar ve güvenlik seviyesini artıracak adımlar atmaya ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki devlet sınırlarının sınırlandırılması konusunda Azerbaycan Cumhuriyeti’nden bir danışmanın yardımıyla ikili bir komisyon kurulması konusunda mutabık oldu.

Şu anda Ermenistan’ın yıkıcı ve bozucu faaliyetlerinden ziyade 10 Kasım ve 11 Ocak açıklamalarından kaynaklanan görevlerin bir an önce çözülmesi için ortak çabaların yoğunlaştırılmasına ihtiyaç vardır. Soçi’de imzalanan Ortak Açıklama ‘da taraflar bu konuda da mutabık kaldı.

 Ülkeler arası Ortak yaklaşım, Güney Kafkasya’nın istikrar, güvenlik ve ekonomik kalkınma çıkarları doğrultusunda istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam etmesi gerektiğidir tüm taraflar iyi biliyor.

Bölgenin ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmak için bir an önce spesifik projelere başlanmasının önemini vurgulandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, taraflar arasındaki mevcut durumla ilgili endişelerini dile getirerek, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi, halklar arasında bir güven ortamı yaratılması ve ayrıca Azerbaycan’da iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması için gerekli tüm yardımı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.Üçlü toplantıda alınan kararlar, Güney Kafkasya’da daha güvenli ve daha öngörülebilir bir durumun oluşmasına katkıda bulunacaktır.

Bu anlaşmaları Ermenistan istese de istemese de bölgenin yeniden canlanması için koşulların yaratılması, insanların orada kendilerini güvende hissetmeleri için her türlü çaba gösterilmelidir . İnşallah bir an önce olur bu mekanizmaların kurulmasının önünde hiçbir engel kalmaz.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest