Kırım Halk Türküleri

Asırlardan Kelgen Qırımtatar Halk Yırı

Sıra Sıra Cezveler… Qırımtatar Halk Yırlarınıñ Yaşağan Mirası

Asırlardan berli dilden tilge keçken «Sıra sıra cezveler» yırı, Qırımtatar milletiniñ sevgi, nezaket ve maneviyatını bugünki künge qadar yaşatqan eñ güzel halk miraslarınıñ biridir.

AQMESCİT – Qırımtatar halk yırları milletniñ tarihini, örf-âdetlerini, sevgisini ve hayat tarzını asırlar boyunca qoruyıp kelgen maneviy hazinedir. Bu yırlar yalnız bir melodi degil, belki de bir milletniñ hafızası, yüregi ve sesi olaraq yaşay.

Halk arasında pek sevilgen «Sıra sıra cezveler» yırı da bu zengin mirasnıñ eñ tanılğan örneklerinden biridir.

Sıra sıra cezveler,
Qaynar da qaynarlar.
Alimeniñ qaşları,
Oynar da oynarlar.

Bu mısralarda gündelik yaşayışnıñ sade bir manzarası sevgi ve letafet bilen birleşe. Qaynayğan cezveler hayatnıñ hereketini ifadelese, «Alimeniñ qaşları» teşbihi ise Qırımtatar halk şiiriniñ ince mizahını ve estetik duyğusını aksettir.

Qırımtatar halk yırları toy meclislerinde, aile toplantılarında ve kültürel merasimlerde nesilden nesilge aktarılıp kelgen. Bu eserler milletniñ tilini, kimligini ve medeniyetini yaşatqan eñ mühim maneviy köprülerden biridir.

Bugün de bu yırlar genç nesillerge ögretilip, konserlerde, folklor topluluklarında ve kültürel faaliyetlerde seslendirilerek Qırımtatar medeniyetiniñ yaşayışını devam ettire.

Kırım’ın Sesi Gazetesi, Qırımtatar halk edebiyatını, yırlarını ve kültürel mirasını tanıtmağa devam etecek ve milletimizniñ zengin maneviy hazinelerini okuyıcılarınen pay

Sıra-sıra cezveler
, Qaynar da qaynarlar
Alimeniñ qaşları,
Oynar da oynarlar

Alimeniñ elleri
Çeberdir, çeberdir  
Alimeniñ tişleri
Bem-beyaz mermerdir

Of, 
Yandım, yandım, aman,
Alimege maşalla, 
Cezvesine, qavesine, em özüne – maşalla.
Alimeniñ saçları,Quvurçıq zümbülday

Yanaqları al gülday, Sözleri bülbülday
Bulamadım, bulamadım,
Derdime bir care
Toldur filcanı, İçeyim bir qave
Bağlama: 

Of,
Yandım, yandım, 
aman, Alimege maşala,
Cezvesine, qavesine,
em özüne maşalla.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest