GüncelKültür Sanat

Aras’ı ayırdılar, Kum ile doldurdular

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükelçi Derya Örs’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Bakü’de okuduğu şiir nedeniyle çağrıldığını belirtti.

Hatibzade, açıklamasında, “Türkiye Büyükelçisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından çağrıldı ve sert kınama kendisine iletildi. İran’ın konuyla ilgili acil izahat beklediği kendisine bildirildi” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Twitter üzerinden paylaşımda bulunarak tepki göstermişti.

Zarif paylaşımında, “Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş!” demişti.

Aras türküsünün sözleri

“Aras’ı ayırdılar

Kum ile doldurdular;

Ben senden ayrılmazdım

Zor ile ayırdılar,

Ay Lâçin, can Lâçin,

Men sene kurban Lâçin”

İran bu şiiri neden sevmiyor? 

Aras, İran’ın Erdebil ve Doğu Azerbaycan vilayetlerinden de geçen bir sınır nehri. 

Nehir, resmi olarak “İranlı Azeri ayrılıkçılar” olarak tanımlanan iranlı Azerilerin sembolü olarak görülüyor. 

  • NOT: İran’da Güney Azerbaycan denen ve Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve İran Türklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Azeriler 70 milyon nüfuslu İran’ın üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Erdoğan’ın şiiri, İran’daki sosyal medya platformlarında da öfke uyandırdı ve birçok İranlı kullanıcı, sosyal medyada Türk liderin İran’ın toprak bütünlüğüne karşı “Yeni Osmanlıcılık” tutkusunda olduğu yönünde yorumlar yapıldı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest