GenelGüncel

Andımız Nedir

Yakın bir zamana kadar her ilkokulda sabahları öğrencilere okutulan, tarihsel bir marş niteliğindeki metin “Andımız” olarak anılmaktadır. Bu and, ilk kez 23 Nisan 1933 yılında ortaya çıkartılmıştır. Andımızı ortaya çıkartan kişinin Doktor Reşit Galip olduğu bilinmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün oldukça aydın bulduğu, vatanımız için oldukça faydalı işler yapan Reşit Galip’i 19 Eylül 1932 yılında Milli Eğitim Bakanı görevine atamış; Galip sağlık sorunları nedeniyle çok fazla bu görevde kalamamış olsa da kısa süreli bulunduğu bu görevde İstanbul Üniversitesi’nin açılmasını sağlamış, Halk Eğitim Şubesi’nin açılmasına ön ayak olmuş, köy enstitüleri fikrine oldukça değer vererek köylerdeki eğitim alanlarını ve imkanlarını katlayarak yüceltme yoluna gitmiş çağdaş bir eğitim insanı olmuştur.
Andımızın hikayesi nedir?Andımız ilk kez, ilk paragrafta da bahsettiğimiz gibi 23 Nisan 1933 tarihinde ortaya çıkartılmıştır. Dr. Reşit Galip, o gün çocuk bayramı vesilesiyle kendi kızlarının bayramını kutlarken kendilerine bu esnada bir takım öğütlemelerde bulunmuş, sonrasında bu öğütlerin gerçekten tüm gençlik için faydalı ve yararlı bilgiler içerdiğini fark edince bunun ulusallaştırılması için çalışmalarda bulunmuştur. Kendisi yazdığı bu andı Atatürk’e ve ilgili birimlere de göstermiş, sonuç olarak bu and artık okullarda okutulan herkes tarafından bilinen bir and haline gelmiştir.
İlk ortaya çıktığı hali; “Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi; özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek; ileri gitmektir. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.” şeklinde olan andımız, 10 Mayıs 1933 tarihinden itibaren okullarda her sabah okutulmaya başlamıştır.Bu süreçten sonra 1972 senesine kadar herhangi bir değişikliğe uğramayan Öğrenci Andı, 29 Ağustos 1972 senesinde dönemin “İlkokullar Yönetmeliği” gereğince Andımıza yeni bir bölüm eklenmiş ve sonuna “Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime and içerim. Ne mutlu Türk’üm diyene!” ibaresi eklenmiştir.Son olarak ise Öğrenci Andı, 1997 yılının Ekim ayında değişikliğe uğramış ve o zamandan bu zamana ayarlanmış olan son metin okullarda sabahları derslerden önce okutulmuştur. Metnin getirildiği son hali; “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım. İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime and içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türk’üm Diyene!” şeklindedir.
Andımızın amacı nedir?İlkokul öğrencilerine söyletilmekte olan bu and, Türk Milli Eğitim Sistemi’nin değişmez parçalarını ve unsurlarını çocuklara en sade ve özet şekilde anlatmaya çalışmaktadır. Her sabah öğrencilerin kendilerince yapmış olduğu bu yemin; hem okuldaki öğrencilik hayatlarında hem de kendi bireysel yaşantılarında geliştikleri ve fikir olarak da bir görüş edindikleri şu dünyada iyi, vicdanlı ve saygılı birer birey olabilmeleri adına kendilerinde bir benlik oluşturmayı hedeflemektedir.
Andımızı Geri Gelmesini İstiyoruz ;


Ali Onur Demirel

Nogay Türkleri Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği ;

Anadolu Türkistanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ;

Konya İl Gençlik Kurulu Başkanı

Pin It on Pinterest