GenelGüncelKültür Sanat

Almanya Nogay Türkleri Birliği ”Sabantoyu” kutladı

Almanya Nogay Türkleri Birliği tarafından yapılan açıklamada ‘ 7. Almanya Nogay Türkleri Birliği Sabantoyumuz Almanya, İsveç, Hollanda ve Bulgaristan Nogay ve Kırım Tatarlarının katılımıyla, 250 kişi ile ile eğlenceli ve coşkulu geçti. Gelen ve emek veren tüm Nogaylarımızdan Allah razı olsun. ‘

sabantoy - sabantuy
sabantoy – sabantuy

SABANTOY – SABANTUY

Sabantuy Bayramı’nın tarihi kökleri çok eskilere dayanmaktadır. Bu bayram çiftçilik kültüründen doğarak kitlesel bir şenlik havasına dönüşmüştür. Eskiden bu bayram baharın ilk aylarında, şimdi ise Haziran’ın sonlarında pazar günleri kutlanmaktadır. 

Sabantuy Bayramı Kutlamaları

Sabantuy Bayramı kutlamaları şehir ve köylerde bazı küçük farklılıklar gösteriyor. Şehir kutlamaları genellikle  bayram meydanında yapılmaktadır.

Köylerde yapılan kutlamalar ise iki bölümden oluşmaktadır: meydan gelenekleri ve ritüeller. Köy kutlamalarında evler temizlenir, misafirler için çeşitli yemekler hazırlanır, 50 ve daha çok atlı toplanarak evlerden hediye toplar. Gençler hediye edilen şal, yaşmak ve havlularla atlarını en güzel süsleme konusunda yarışırlar.,

Yumurta toplama geleneği bayramın olmazsa olmazlarından olma özelliğini sürdürüyor. Toplanılan yumurtalar meydanda yapılan çeşitli yarışmalar için kullanılırken, sonrasında satılarak bayram eğlenceleri için eşyalar alınıyor. 

Bayramın en ünlü geleneği güreş yarışmalarıdır. Bu yarışmalara iki genç, bazen de iki yaşlı ile başlanır, daha sonra sırasıyla yaş kategorilerine göre herkes katılır. Sabantuy’un galibine ise değerli hediyeler: araba, beyaz eşya, halı, koyun vs. verilir.

Meydanda birtakım eğlenceli yarışmalar da yapılır. Meydan gösterilerine genellikle sabah 10’da başlanır ve gece saatlerine kadar devam eder. 

Sabantuy Bayramı dünyanın dört tarafına yayılmış Tatarlar tarafından her yıl coşkuyla kutlanmakta ve bu bayramın gelenekleri, ritüelleri günümüzde de sürdürülmektedir.

sabantoy - sabantuy
sabantoy – sabantuy
sabantoy - sabantuy
sabantoy – sabantuy


Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest