GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Akademi Başkanı Tonyukuk Yazıtını UNESCO Dünya Mirası Listesine Kaydettirme Önerisini Destekledi

Moğolistan Milli Müzesi Müdürü Dagvaadorj Suhbaatar, Tonyukuk Yazıtını UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydettirmek için ortak kuruluşların birlikte çalışması gerektiğini belirtti.

Müze Müdürü bu fikrini “Büyük Bozkır Medeniyeti: Tonyukuk Mirası ve Çağdaş Türk Dili” konulu uluslararası görüntülü konferans sırasında dile getirdi.

Tonyukuk Yazıtının oldukça iyi korunan yazıtlardan biri olduğunu da belirten Moğolistan Milli Müzesi Müdürü Dagvaadorj Suhbaatar “Tonyukuk Yazıtını UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydettirmek için ortak kuruluşların birlikte çalışması gerekir. Bundan sonra eski Türk dönemine ait değerli mirasları toplamakla birlikte onları saklama, koruma ve restore etme konularını da birlikte ele almalıyız” dedi çevrim için yapılan konferansta yaptığı konuşmada.

Dagvaadorj Suhbaatar ayrıca birkaç yıldır Uluslararası Türk Akademisiyle ortak projeleri başarıyla gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Tonyukuk Yazıtını gözbebeği gibi korumakta olan Moğol halkına ve hükümetine teşekkür edip yazıtı UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydettirme önerisini desteklediklerini, ortaklaşa yapılan işin iyi sonuçlar vereceğine dair inancını ifade etti.

Belirtmek gerekir ki geçen yıl Uluslararası Türk Akademisinin inisiyatifleriyle Bilge Tonyukuk yazıtının dikilişinin 1300. Yıl Dönümünü UNESCO düzeyinde kutlama kararı alınmıştı. Bu vesileyle 24 Nisan 2020 tarihinde Türk Akademisi, Tonyukuk Yılını açarak “Büyük Bozkır Medeniyeti: Tonyukuk Mirası ve Çağdaş Türk Dünyası” konulu uluslararası video konferans düzenlemiştir.

Konferansa UNESCO başkanlığı temsilcileri de iştirak etti.

Uluslararası Türk Akademisi ‘ Twesco ‘

Head of the Academy supported the initiative to include the Tonyukuk memorial complex in the UNESCO World Heritage List

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest