Nursen Maylı Güven ve Güvenç Güven’in “41. Sanat Yılı Sergisi”
Haliç Çini Evi, Ayvansaray’da sade ama o kadar da etkileyici bir sanat evi. Değerli çini ustası Nursen Maylı Güven ve Güvenç Güven Hocalarımız, “41. Sanat Yılı Sergisi” ile doyumsuz eserlerini sanat severlere sunmuşlar.
Nursen Maylı Güven
1980 yılında DGSA İç Mimari-Endüstri Tasarımı bölümünü bitirdi.Geleneksel Türk Sanatlarına olan ilgisi sonucu aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’ne girerek Hat, Tezhib, Minyatür, Çini, Klasik Cilt, Halı-Kilim ve Eski Kumaş desenleri eğitimi aldı.
1985’de Yüksek Lisansını Klasik Cilt dalında tamamladı.
T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Edirne Selimiye camii (1983-85), İstanbul Sultan Ahmet Camii (1986-88) restorasyonlarında, geleneksel Türk sanatları Uzmanı ve Tezyinat Proje Sorumlusu olarak görev yaptı.
1988 yılından beri Nakkaş olan eşi ile birlikte tarihi eser restorasyonu,yeni eser tezyinatı ve sanat çalışmalarına devam etmektedir.Rüstem Paşa Camii kalemişi restorasyonu, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yeni camilerin tezyinatlarının yapılması.
1998 yılı Ağustos ayında King Fahd Camii kalemişlerini yapmak üzere Amerika’ya “Los Angeles” davet edilmişlerdir.
Camideki kalemişlerinin yapılması çok beğeni kazanınca vitray işlerinin de yapılması istenmiştir.
Bu ihtiyaca dayanarak yaptıkları çalışma ve araştırmalar sonucunda, Amerika’daki teknoloji, sanat, ve bilgi birikimleriyle harmanlayarak ilk kez uygulanan teknik ve özgün Türk desenleri ile çok özel vitray çalışmaları yapmışlardır.Kalemişleri ve yapılan özgün vitraylar Amerika’da ilk kez uygulanmıştır.
2000 yılında Bahreyn’den gelen davet üzerine başkenti Manama’da bir caminin tezyinatını yapmışlardır.
Tarihi mekanlardaki restorasyonlar döneminde, İznik Çinilerinin desenlerini kopyalayarak belgeleme çalışmaları, 1994’de üstad Faik Kırımlı’ ile karşılaşmaları sonucu, sevdalı oldukları klasik İznik çinileri uygulamalarına vesile olmuştur.
Eşi Güvenç Güven’in Faik Kırımlı’dan öğrendiği teknik ile (altyapı,boyalar,astar,sır gibi) kurdukları İznik Çinileri atölyelerinde yapmış oldukları çiniler, yerli-yabancı koleksiyonerler tarafından aranmakta, bazı yabancı müzelerde yer almaktadır.
Geleneksel Sanatlardan, 16.yy tarzı ahşap üstü kalemişleri yanında tezhip ve minyatür çalışmalarını da sürdürmektedir.
Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde 1990 yılında başladığı minyatür derslerinden, 1998 yılında yurtdışı çalışmalarının uzun sürmesi nedeniyle görevine ara verilmiştir.2002 yılından itibaren Çini Ana Sanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır.
Son yıllarda okuldaki görevini bırakarak yoğun bir şekilde kendi atölyelerinde çalışmalarına devam etmektedir.