GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

27. YILINDA SREBRENİTSA GERÇEĞİ “MEDENİYETİN İMTİHANI”

27. YILINDA SREBRENİTSA GERÇEĞİ “MEDENİYETİN İMTİHANI”

Srebrenitsa Anma Toplantısı 3–4 Temmuz 2022 günlerinde Ankara’da yapıldı.

27. Yılında Srebrenitsa Gerçeği “Medeniyetin İmtihanı” başlığı ile;

Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) ileBosna Hersek Cumhuriyeti’nde faaliyet yürüten Aliyaİzzetbegoviç Vakfı tarafından organize edilen ve Türkİşbirliğive Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile gerçekleştirilen etkinliğin ilk günü;

            Ankara Keçiören Belediyesi’ni ziyarete müteakiben Srebrenitsa Anıtına Çelenk Koyma, Şehitlerin ruhuna Kur’an-ı Kerim okunması ve Protokol konuşmaları yapılmıştır. Ardından Ankara şehir merkezinde gezi programı dahilinde Ankara Kalesi, Tacettin Dergâhı, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un evi ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabri de ziyaret edilmiştir.

            Aynı gün 17:00-22:00 saatleri arasında;

            Katılımcılar,Balkanlardan göç ederek gelmiş Boşnak kardeşlerimizin iskân edildikleri Fevziye Köyü ziyaretive tanışma-kaynaşma, sohbetleri edilmiştir.

***

            Programın ikinci günü Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleşen panelde, 1992-1995 yıllarında Bosna Hersek’te yaşanan savaşta; “Tek suçları Osmanlı bakiyesi Müslüman olmak olan Boşnak ve Türklerin uğradığı soykırım, tecavüz ve vahşetler” dile getirilmiştir.

            1992-1995 yıllarında eski Yugoslavya topraklarında yaklaşık 200.000, Srebrenitsa’da ise 8372 sayısı ile sembolleşen ancak 10.000’den fazla Boşnak ve Türk’ün Sırp caniler tarafından Avrupa’nın orta yerinde, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere bütün dünyanın gözleri önünde hunharca katledildiği, soykırıma tabi tutulduğu, sağ kalanların ise çok daha büyük sayılarda işkence ve tecavüzlerin yaşandığı bir kez daha dile getirilmiş, bizzat yaşanan anılar anlatılmıştır; çünkü unutulursa yaşananların tekerrür edeceği hatırlatılmıştır.

            Şehitler için Saygı duruşunun ardından Türkiye ve Bosna Hersek Milli Marşlarının okunması ile başlayan Panele;

            TİKA Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Mahmut Çevik,

            Gazi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Musa Yıldız,

            BİSAV Başkanı Sayın Dr. Yüksel Özkale,

            Milletvekilleri Sayın Saffet Sancaklı ile Sayın Zeynep Yıldız,

            Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Sayın DzevadMahmutoviç,

            Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Sayın AdisAlagiç,

            Etimesgut Kaymakamı Sayın Dr. Naci Aktaş, Altındağ Kaymakamı Sayın Cumali Atilla, Çankaya Kaymakamı Sayın Murat Duru, Yenimahalle Kaymakamı Sayın Türker Çağatay Halim,

Türkiye’den ve Bosna Hersek’ten birçok Sivil Toplum Kuruluşununyöneticileri/temsilcileri ve kalabalık bir konuk topluluğu ile birlikteBulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK Ankara Temsilcisi Uluslararası Siyaset Uzmanı İsmail Cingöz de katılmıştır.

            Bu vesileyle Bosna Hersek’te Boşnak ve Türklere uygulanan vahşet ve soykırım bir kez daha lanetlenmiş, soykırımın sadece Srebrenitsa’dan ibaret olmadığı, bütün Yugoslavya topraklarında yaşandığı, BM adına görev yapan Hollanda askerlerinin Boşnakları Sırplara nasıl teslim ettikleri, Sırplar başta olmak üzere yaşananlardan sorumlu suçluların adalet önünde hesap vermeleri gerektiği hatırlatılmıştır.

            Panel sonrası Panelistlere plaket takdiminin ardından Bosna Hersek’li sanatçılar tarafından müzik dinletisi sunulmuştur.

            Haber ve fotoğraflar: BULTÜRK Ankara Temsilcisi Fatma Aksoy

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest