Genel

1 Temmuz Dünya Bakililar Günü!

İlk kez birkaç yıl önce dünyanın farklı ülkelerinde Azerbaycan diasporaları tarafından kutlanmaya başladı, ancak bugün tüm Bakü halkı sosyal medyada ve forumlarda birbirlerini tebrik ediyor, tanıştıklarında güzel sözler söylüyor, sağlık ve refah diliyorum. Tüm kendini ruh ve kalp Bakili sananları buluşturan bayramdır!
Bakü hakkında çok sayıda şarkı yazıldı, şiirler adandı, resimler yazıldı ve filmler yapıldı. Başkentimizin tüm konukları muhteşem uyum, gelenekleri korumak, kadim ve modern mimarinin birleşimi, dostluk ve misafirperverliğin şehrine hayrandır. Bütün konuklar Bakü ‘ lüler olağanüstü ekmekçidir diyor. Sadece bir haftalığına yakalanırlar, annemin bilmediği şekilde beslenirler. Bakü ailesi misafirlere sofra kuruyorsa, bu öğleden sonra günlerce güvenle yemek yememek mümkündür. Çeşitli atıştırmalıklar, sıcak yemeklerin bir dizi değiştirecek ve muhtemelen pilav olacak. Yemekten sonra armut formu (armudu) şık bardaklarında eşsiz kokulu Bakü çayı ikram edilecek ve pastane sanatının başyapıtına hasretle bakacaksın – baklavayı – çünkü bu tatlı lokumu yenmek isteğin var ve güçlerin plovadan önce bitti.
Tarihsel olarak Bakü dünyanın en uluslararası şehirlerinden biri. Burada yetmiş milliyetin üzerinde insanlar ortak ve arkadaşça yaşadı! Azerbaycan farklı aksanlara sahip bir ülke olarak bilinir, ancak Bakü vurgusu sadece Azerbaycanlıların değil, Bakü ‘ de doğmuş diğer milletlerin halklarıdır. Azerbaycan ve Rus dilinin çok ilginç karışımı, sorunsuz bir şekilde diğerine geçiş, kendi iletişim tarzı, jest. Bakü aksanı, dünyanın her yerinde duyulabilecek ′′ ee “, ′′ evet “, ′′ jan ee “, jan ee, jan!”, Sonuçta Bakü halkı Azerbaycan dışında bile Bakü olarak kalıyor. Onları her yerde, büyük gezegenin her köşesinde tanıyabilirsiniz. Ve bugün başka ülkelerde yaşayan ya da çalışan, bir gün arama motorunda ′′ bakılılar ′′ veya ′′ bakılılar kelimesini yazdıktan sonra ′′ bakılılar sevdikleri şehirde hissetmek için bir şeyler bulmak istiyor. Her şehrin özellikleri vardır ve Bakililer hakkında konuşurlar – özel bir millettir. Yani Bakililer her yerde gururla kendileri hakkında konuşuyorlar ve hatta şarkılarda: ′′ Bakililer var ′′ diyorlar. Ve bu, ülkelerini ve inançları ne olursa olsun sıcakça seven insanların ortaklığı olduğu ile ilgili.
Bakililarin ellerinde tesbih (tesbih) ve kepçeler giyen ′′ havaalanları ′′ ile ilişkilendirildiği zamanlar oldu. Eski yıllarda moda. Tavla kumarı, Bakü yerli halkının ana hobisidir. Tavla oynamayı bilmeyen bir Baki ‘ nin olduğunu düşünemiyorum. Dışardan, taburelerde oturan, tavla oynayan ve sıcak çay içen iki erkeğin + 40 ‘e rağmen, o yerli Bakü’ lüleri tanıyabilirsiniz. Bir Bakü ‘ den ona Bakü ‘ den bahsetmesini isteyecek olursan, O zaman Icheri Sheher ‘ i seve seve anlatır ve gösterecektir, başkentin kalbidir, ′′ Lanet olsun ′′ ifadesinin kullanıldığı yer, ′′ Elmas El ′′ filminin çekildiği yer ′′ Amfibia Adam “, Müslüm Magomayev, Rashid Beybutov, Polad Bülbülüoğlu, Julius ve Mikhail Gusman, İntikam Rostropovich, Lev Landau, Tair Salahov, Arif Melikov, Vagif Mustafazade, Gara gibi memleketlerini yücelten en ünlü Bakililerin isimlerini açıklayacak Garayev, Zeynalabdin Tagiyev, Chingiz Abdullayev, Natig Rasulzade, Vasif Babayev, Anar Rzayev, Anard Memmedhanov, Bahram Bagirzade vb. D., ve gururla ′′ Jan Baky ′′ diyecektir.
Ayrıca Bakü halkının her zaman yazılmamış onur kuralları vardır – milliyet ve dini mensuplarını ifşa etmemeleri, cömert olmak, büyüklere, ebeveynlere ve kadınlara saygı duymaları, çocukları sevmeleri ve hatta sevmeleri, her zaman komşularına, sevdiklerine ve ailelerine yardıma gelmeleri, asla İyiliği unut, zayıfları koru.
Bakü ve Bakililer hakkında çok konuşulabilir ve yazabilirsiniz… İyi tatiller sevgili Bakililar! Huzur, refah, sağlık, sevgi ve şans!

Prof. Dr. Akhtem Dzhelilov

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest