GenelGüncelKırım TarihiKültür SanatTürk Dünyası

Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu 

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan’da gerçekleştirilecek olan “Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu’nun hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali Yıldırım ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin teşrifleriyle icra edilecek olan sempozyum, Türk diasporasını güçlendirmeye büyük katkılar sunacak hem de alana uluslararası çapta zengin bir literatür kazandıracaktır.

Türk Diasporasının başta Batı ülkeleri olmak üzere, dünyanın her tarafında faaliyet gösteren temsilcilerini ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirmeyi amaçlayan ve Türk Diasporası meselesine akademik bakış açısıyla çözümler sunma gayreti içeresinde olan sempozyuma katkı sunan bilim adamlarını tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİNDEN MUHTEŞEM ORGANİZASYON
Türkiye Yüzyılında IUluslararası Türk Diasporası Sempozyumu ,” adlı program 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan’da yapılacaktır. Sempozyum, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı işbirliğiyle, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Cevdet YILMAZ, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi, Başkanı Sayın Binali YILDIRIM,ın teşrifleriyle düzenlenecektir.
ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİNDEN MUHTEŞEM ORGANİZASYON Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu ,” adlı program 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan’da yapılacaktır. Sempozyum, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı işbirliğiyle, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YILMAZ, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi, Başkanı Sayın Binali YILDIRIM,ın teşrifleriyle düzenlenecektir.

“Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu ” adlı program 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan’da yapılacaktır. Sempozyum, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı işbirliğiyle, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin TATAR Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Cevdet YILMAZ, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM’ın teşrifleriyle düzenlenecektir. Sempozyumda, genel hatlarıyla Türk Diasporası (göç ve göçmenlik, medya, diplomasi, STK, lobicilik, yumuşak güç, İslamafobi, tarih, kültür, sanat, eğitim, diaspora, ticaret, uluslararası ilişkiler, ekonomi, ilahiyat, hukuk gibi temalar) konusu ile Türk’ün ve Türkiye’nin onur meselesi olan Kıbrıs ele alınacaktır. Bu bilgi şöleni, Türk Diasporasının başta Batı ülkeleri olmak üzere dünyanın her tarafında faaliyet gösteren temsilcilerini ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Dünya genelinde Türk Diasporasını temsil kapasitesi elde etmiş kamu bürokrasisi, resmi kurum temsilcileri, STK’lar, iş dünyası temsilcileri, sanatçı, sporcu, akademisyen ve yazar gibi kanaat önderleri bir araya getirilecektir. Sempozyum sürecinde öncelikle ilgili konularda çevrimiçi çalıştaylar yapılarak sempozyuma yönelik ön hazırlık yapılacaktır. Bu oturumlarda Türk Diasporasının aktif temsilcileri, uzmanlar ve aydınların fikirleri ile sahadan gelecek veriler ışığında öncelikle sorunların tespiti yapılarak, akabinde çözüm yollarının neler olabileceği tartışılacaktır. Böylece ortaya çıkacak somut çıktılar hem Türk diasporasını güçlendirmeye katkı sunacak hem de alana uluslararası çapta zengin bir literatür kazandıracaktır. Sempozyumdaki bildiri ve raporlar kitap olarak yayımlanacaktır. Sempozyum programı hibrid olarak yapılacaktır. Sempozyum sunum ve yazım dili Türkçe, Arapça, Rusça ve İngilizcedir. Sempozyum programı akademik ve (tebliğ sunum, çalıştay, müzakere, konferans, sergi ve söyleşi) sanatsal faaliyetlerinden oluşmaktadır. Belirli bir sayıdaki katılımcının iaşe, konaklama ve ulaşım giderleri tarafımızdan karşılanacaktır. Sempozyuma dair detaylı bilgiye, sekretarya, sosyal medya hesapları ve web sitemizden ulaşabilirsiniz. Bu sempozyum Türk Diasporası konusuna ilgi duyan siz değerli araştırmacıları bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Çalışmalarınızla sempozyuma katılımınız bizleri onurlandıracaktır.

Düzenleme Kurulu Başkanları
Prof. Dr. Abdulkadir GÜL
Doç. Dr. Muhammed KÖSE

Türkiye Yüzyılında IUluslararası Türk Diasporası Sempozyumu
Türkiye Yüzyılında IUluslararası Türk Diasporası Sempozyumu

Sempozyum Hakkında

Vaktiyle Yahudilerin, Yunanlıların ve Ermenilerin dağılmasını tarif eden diaspora kelimesi, küreselleşme süreciyle birlikte değişerek göçmen, vatansız, mülteci, dağılma, kopuntu, anavatandan kopuş, misafir işçi, sürgün topluluğu, yurt dışı topluluğu, etnik topluluk gibi terimleri kapsayan daha geniş bir alana karşılık gelmektedir.

Modern diasporaların hem kaynak ülke hem de ev sahibi ülke içinde siyasal alanı etkilemeye yönelik faaliyetleri diaspora çalışmalarını ve ülkelerin diaspora politikalarını dönüştürmüştür. Bu dönemde diaspora, daha siyasi ve gruplar arası dengenin olduğu bir zemin üzerinde tartışılmaktadır. Böylece diasporalar küresel güçlerin siyasi, ekonomik ve kültürel üretimlerinin önemli araçlarından biri haline gelmiştir. Son yıllarda diaspora kültürel boyutunun yanı sıra ekonomik ve siyasi boyutuyla dikkat çekici olmaktadır. Uluslararası alanlarda diasporaların lobicilik faaliyetleri başta olmak üzere baskı grubu olarak artan faaliyetleri diasporaların siyasette oynadığı rolü önemli kılmıştır. Diasporaların kimliğinin çok boyutlu ve ulus aşırı olması sebebiyle, uluslararası siyasetteki konumu güçlenerek özellikle siyaset başta olmak üzere ekonomik ve toplumsal alandaki belirleyiciliği ve baskıcılığı artmıştır.

Yurtdışında yaşayan Türklerin toplumsal ve ekonomik olarak konumlarının iyileştiği ve üçüncü nesle ulaştıkları 2000’lerin başında “Türk göçmenler” söylemi yerini yavaş yavaş “Türk Diasporası”na bırakmıştır. Türkiye bu bağlamda 2000’li yıllardan bu yana diaspora politikasında yeni açılımlar ile Türk diasporasına yönelik ilgi ve alakasını artırmıştır. Nitekim bu ilgi ve alaka dönemin Başbakanı ve günümüzün Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın şahsında ciddi adımlarla somut politikalara dönüşmeye başlamış ve bu politikalar büyük bir ivmeyle devam etmektedir. Diasporanın bu artan gücü neticesinde 2010 yılında “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı (YTB)” kuruldu. 1992 yılında kurulan TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) 2000’li yıllardan itibaren Türk-İslam unsurlarının olduğu bölgelerde daha aktif bir pozisyon aldı. Ayrıca 2007 yılında Yunus Emre Enstitüsü ve 2016 yılında Türkiye Maarif Vakfı kurularak yurtdışında kültür ve eğitim hizmeti verilmeye başlandı.

Yukarıda yer verilen ve daha başka saiklerle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Erdoğan’ın şahsında vücut bularak ülkemizin milli politikası ve hedefine dönüşen “Türk ve Türkiye Yüzyılı” vizyonu, yalnızca ülkenin resmi kurum ve kuruluşlarının değil siyasetten sanata, bürokrasiden STK’lara, iş dünyasından eğitime, akademisyenden sivil vatandaşa kadar her alanda bütün kurumlar ve herkesçe sahiplenerek ortak bir değer haline getirilmesi durumunda yakın bir zamanda başarılması kaçınılmaz bir olguya dönüşecektir. Türkiye Yüzyılı çerçevesinde ülkemizin gelecekte bölgesinde ve dünyada küresel bir güç haline gelme süreci, yerel dinamiklerle beraber onu besleyecek dış paydaşlarla şüphesiz hızlanacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu hususta yaptığı çağrıların muhataplarından biri de üniversiteler ile yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan aydınlarımızdır. Bizler Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tarih Bölümünde görev yapan akademisyenler olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bu manidar çağrısını üstümüze vazife etme cüretini göstererek “Türkiye Yüzyılı” hedefinin ana paydaşlarından olacağı anlaşılan “Türk diasporası” üzerine bir faaliyet yapma düşüncesiyle harekete geçtik. Bu düşüncenin neticesinde “Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu” konulu bir proje fikri tezahür etti.

Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu projesi, Türk diasporasının başta Batı ülkeleri olmak üzere dünyanın her tarafında faaliyet gösteren temsilcilerini ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede hazırlanan proje ile Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde öncelikle ülkemizde ve dünya genelinde Türk diasporasını temsil kapasitesi elde etmiş kamu bürokrasisi, resmi kurum temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, iş dünyası temsilcileri, sanatçı, sporcu, akademisyen ve yazar gibi kanaat önderleri bir araya getirilecektir. Sempozyum sürecinde öncesinde ilgili konularda online çalıştaylar yapılarak sempozyuma yönelik ön hazırlık yapılacaktır. Ortaya çıkacak çalıştay raporları neticesinde öne çıkan başlıklar altında tematik konular belirlenerek konuların uzmanlarıyla ilgili oturumlar düzenlenecektir. Bu özel ve genel oturumlarda Türk diasporasının aktif temsilcileri, uzmanlar ve aydınların fikirleri ile sahadan gelecek veriler ışığında sorunların tespiti ve akabinde çözüm önerileri tartışılacaktır. Böylece ortaya çıkacak somut çıktılar hem Türk diasporasını güçlendirmeye katkı sunacak hem de alana uluslararası çapta zengin bir literatür kazandıracaktır.

Planlanan Sempozyuma, Türkiye ve Türk diasporasının aktif olduğu çok sayıda ülkeden ve dünyanın her bölgesinden alanında uzman akademisyen, sanatçı, bürokrat, STK temsilci ve kanaat önderlerinden davet edilecektir.  Böylece Birbirinden bağımsız, bir gaye etrafında toplanmamış STK ve kanaat önderlerinin kurumsal bir çatı altında toplayabilmek için gayret gösterilecektir, Türk Diasporası meselesine akademik bakış açısıyla çözümler önerilecektir

 Bildiri ve raporlar, Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerinde kabul edilecektir.

Logomuz
Çalışmada anka kuşu ile kartalın gök yüzündeki buluşması soyut bir şekilde tasvir edilmiştir. Bu buluşma birlikteliği, hakimiyeti, tam bağımsızlığı ve küllerinden yeniden doğmayı temsil etmektedir. İkisi birlikte hilal ve yıldızı sahiplenmektedirler. Diğer taraftan Türk Cihan Hakimiyeti mefkuresine dair bir gönderme, yapılmıştır.
Logomuz Çalışmada anka kuşu ile kartalın gök yüzündeki buluşması soyut bir şekilde tasvir edilmiştir. Bu buluşma birlikteliği, hakimiyeti, tam bağımsızlığı ve küllerinden yeniden doğmayı temsil etmektedir. İkisi birlikte hilal ve yıldızı sahiplenmektedirler. Diğer taraftan Türk Cihan Hakimiyeti mefkuresine dair bir gönderme, yapılmıştır.

Logomuz

Çalışmada anka kuşu ile kartalın gök yüzündeki buluşması soyut bir şekilde tasvir edilmiştir. Bu buluşma birlikteliği, hakimiyeti, tam bağımsızlığı ve küllerinden yeniden doğmayı temsil etmektedir. İkisi birlikte hilal ve yıldızı sahiplenmektedirler. Diğer taraftan Türk Cihan Hakimiyeti mefkuresine dair bir gönderme, yapılmıştır.

14-16 Ekim 2024’te Üniversitemiz ve YTB işbirliği; Erzincan Valiliğinin riyasetinde, Erzincan Bld, THY, TİKA, YEE, TTK ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Bşk desteğiyle Erzincan’da düzenlenecek “Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu
14-16 Ekim 2024’te Üniversitemiz ve YTB işbirliği; Erzincan Valiliğinin riyasetinde, Erzincan Bld, THY, TİKA, YEE, TTK ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Bşk desteğiyle Erzincan’da düzenlenecek “Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest