GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Sadıh Aci Selimov – Güner Akmolla

Sadıh Aci Selimov( 1931-2020)
“Savluknen qal, tuvğan koyum,seni aslı unutmam,
Sana olğan bol sevgimi iç bir vakıt suvutmam…”
(Sadıh Aci Selimov, Keçken Kunler Destan, 2008 Dolya Aqmesçit, Qırım, s. 51.)
kirim-tatar-ressam-sadih-aci-selim
kirim-tatar-ressam-sadih-aci-selim


Kel zaman, ket zaman,kunlerın bırısınde esaplağanlar endı 1013 boldı degenler emde toktatuvnı anlağanlar zamannı ketırıp yaqınımızğa: kral elamet hayn eken, cengenson duşman ordusun 15.000 yaqın yesır ala Balkan aşasında em oların, zavallı caş balaların kozlerın teşıp 100 de bır koz kerektır dep taşlay ciberıp bozqırın genışlıgıne cayau-calpı ve paşauralı askerlernı dünyanı korkıtıp: olay kelışe Konfucyus’nın yazğanı: cengenler ve cenılgenler!Kaştane oldı
cölda, kaştane cettı koyune, kaştane yaşadı omır sonunaşık?
Saadi ve Eminesku ekı sözde salalar qona ustune bellı ekı yüzın dünyanın koşmesın de,zamanların barlığın , yoqlığın anlaştırıp Umer İpçi’nın ayırımında! Er vakıtta insan lar ceza alıp zor, zor, dayanalar … dayanalar! Umit olmeden adımlarımıznı sure! Sure! Ve bo omırlerın en kobısı dayana haçlarda çekılıp hak ve serbestlık uşun! Bonday omır harbınde zaman bıznı ketıre dünyanın II-cı harbın sonuna, Sta lin cellat emır bere milletlerın surgun cezasına ve, 18 Mayıs 1944 te Qırımnı boşata milletınden! Hatirlayik ve unutmayik ki 1783 -lerde Poetemkin’ın as kerlerı zapt etıp basqanda Qırım Vatannı, cölda olılernı qorqqanlar alıp kom mege! Ve şundı, surgunde, bala, şağa,apay olılernı cüka qazıp komgende, şa kallar kelıp aşağanlar! Olay bolğan milletımın trajedyası, çünkü erkekler ya Berlinde kureşkenler, ya da iş lagerlerınde sovyette çalışkanlar!Surgunnı Sabri Arıkan yaza ve olay anlaştıra davacılar Münhen 1951 de olgenlernı unutturma dan:

”200.000 çeçen-inguş

150.000 karaça-balkar

80.000 qırımtatarları

70.000 yahudi

ve yunan “ Müstecip Ülküsal (1899-1996)klasik eserınde”Qırım Türk Tatarları “ , Ekateri na II -cı ve Potemkin zamanını hatırlıyor ve sürgün façyasını, ne yazik Bati bilmiyor akikatnı dep yaza: ”En az beș bin senelık tarihi olan, büyük devletler kurup insaniyete medeniyete ve islamiyete unutulmaz hizmetler yapan bü yük Türk milletinin şerefli ve kahraman bir kolu, boyu olup Altın Orda İmpa ratorluğu ve Kırım hanlığı devirlerinde 600 yıl hür ve müstakil yaşayan, arka sında parlak ve şanlı bir tarih bırakan Kırım Türk -Tatarları yer yüzünden silin meyecektir ve silinmemelidir.”(s312 ve s.250 romence tercümemizde 2006 da)

guner akmolla
guner akmolla

Pin It on Pinterest