KIRGIZ TÜRKLERİNDE “TUŞOO KESÜÜ” GELENEĞİ-Shurubu Kayhan
Kırgızlar’ın en eski geleneklerinden biri “tuşoo kesüü” bebeğin ilk adımını kutlama düğünü merasimidir. Bebek yaşına doğru kendi ayaklarının üzerine durmaya çabalarken ailesi bu kutlama için hazırlıklara başlar. Ailenin tüm uzaktaki akrabalarına önceden haber verilir. Düğüne akrabalar, eş dost ve komşular davet edilir. Sabahın erken saatlerinde büyük kazanlarda geleneksel yemekler pişirilmeye başlar. Bebeğe yeni ve şık kıyafetlergiydirilir. Ailenin en büyükleri bebeğin elinden tutup kalabalığın ortasında beklerler. Bebeğin ayaklarını ala örgülü iple bağlarlar.
Tuşoo toya gelenler arasında önce erkek sonra kız çocuklarından oluşan kalabalıkça koşu yarışı düzenlenir. İsteğe göre büyükler de kendi aralarında ayrıca yarış yaparlar. Bu durum çok eğlenceli ve renkli görüntüler oluşturur. Yarışta birinci gelen çocuk bıçağı yada makası alır ve bebeğin ayağındaki ipi keser. Bağı keserek bebeğin yürümesine engel olan her şeyin önlendiğine inanılır. Ailenin en büyüğü bebeği kucağına alıp dua ve dileklerini dile getirir. Davetliler dualarıyla ona eşlik ederler.
Yarışta birinci ve ikinci gelen çocuklar bebeğin elinden tutup yürütürler. Bu inanış bebeğin onlar gibi hızlı ve güçlü olmasının temennisidir. Artık o bebek de onlar gibi kendi yürüyen ve hayata ayaklarının üzerinde devam edebilen birey olarak sayılır. Yarışta kazananlara ayrıca hediye ve ödül verilir. Düğüne katılanlar bebek için getirdikleri hediyeleri takdim ettikten sonra yemek ve eğlence başlar…