GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NIN 50. YILI

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NIN 50. YILI

İsmail Cingöz
İsmail Cingöz

İsmail CİNGÖZ

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü Kutlu Olsun.

Kıbrıs, 2 Temmuz 1570 -1 Ağustos 1571 arasında 13 ay süren kuşatma ve mücadele ile 50.000-70.000 arasında olduğu değerlendirilen şehitler ve binlerce gazinin olağanüstü mücadelesi ile fethedilmiştir.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın neticesinde yaşanan gelişmeler üzerine, 1878 yılında tabiiyeti Osmanlı Devleti’ne bağlı kalmak kaydıyla Kıbrıs’ın yönetimi İngiltere’ye bırakılmıştır. 1914’te Osmanlı Devleti’nin Almanlar yanında Birinci Dünya Savaşına dahil olması üzerine İngiltere, Ada’yı ilhak ettiğini açıklamıştır. Bu ilhak, Osmanlı tarafından reddedilse de savaştan mağlup ayrıldığı için ilhak kalıcı olmuştur.

Rumların ENOSİS ile Ada’yı Yunanistan’a bağlama planlarına karşı çıkan İngiltere, Türkiye’yi de yanına alarak ve Yunanistan’ın da ikna edilmesi ile 1960’ta Üçlü Garantörlük Antlaşması ile Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuş olsa da AKRİTAS Planı dahilinde Yunanlıların desteği ile Rumların Kıbrıs Türklerine karşı soykırım ve tedhiş hareketleri yıllarca devam etmiştir. Yaşanan zulümlerin dayanılmaz hal alması üzerine Garantörlük Anlaşması dahilinde Kara, Hava, Deniz ve Jandarma Kuvvetleri ile 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı icra eden Türkiye Cumhuriyeti, Ada’ya barış getirmiştir.

İlerleyen zamanda günün şartları gereği 3 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk kesimi tarafından önce Kıbrıs Türk Federe Devleti, ardından 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulduğu ilan edilmiştir.

Kıbrıs Türklüğü için cansiperane mücadele eden Merhum Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş başta olmak üzere;

Kıbrıs toprakları için verdiğimiz Şehitlerimize ve Tarih boyu Türk Milleti var olsun diye canlarını feda eden bütün şehitlerimiz ile ahirete intihal eden Gazilerimize Allah’tan rahmet diliyor, şükranlarımı sunuyor, Gazilerimizden hayatta olanlara sağlıklı ömürler diliyorum.

Bu vesileyle bütün dünya bir kez daha bilsin ki;

Son yıllarda yapılan arkeolojik çalışmalar Kıbrıs’ta Türk varlığının bilinenden çok daha eski olduğunu göstermiştir. Zira Göktürk döneminde (M.S. 552-745) yazılan, Orhun ve Yenisey coğrafyalarında bulunan Türkçe yazıtlarda kullanılan sembollerle birebir aynı olmamakla birlikte çok büyük oranda benzeştiği görülen yazıtlar bulunmuştur. Bu yazıtlar incelendiğinde; Orhun ve Yenisey bölgelerindeki Göktürk yazıtlarından yaklaşık 900 yıl daha eski döneme yani M.Ö. 350’lere tarihlenen bir dönemi işaret ettiği görülmektedir. O halde anlaşılıyor ki Kıbrıs’ta Türk varlığı Milattan öncelere uzandığı arkeolojik olarak tespit edilmiştir.

Dolayısı ile binlerce yıldır Türk Yurdu olmuş “Kıbrıs’ta Türk Varlığı İnkâr Edilemez”

Çok Yaşa KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Var olsun TÜRK MİLLETİ

                                               :

İsmail CİNGÖZ; Uluslararası Siyaset Uzmanı/M.A.BULTÜRK Ankara Temsilcisi. TDPB Basın Kulübü Başkanı. [email protected]

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest