Gaspıralı Kırım’dır Kırım Karadeniz’dir
ütün olumlulukları ve olumsuzluklarıyla, hayatı şiire, şiiri hayata yansıtan Mehmet Akif, Türkiye”nin ayakta dinlediği şiirine ”Korkma” diye başlamasaydı, Anadolu”nun her yerinde böylesine benimsemez ve böylesine etkili olamazdı. Hayatın hiçbir alanında, kötümserliğe, karamsarlığa, ümitsizliğe ve korkuya yer yoktur. İnsanlar doğal olarak, iyi düşünmeye ve iyilik yapmaya yatkındır. Çoğunluk her zaman kötülere karşıdır. Herkes iyilikleri özendirmeye ve kötülükleri önlemeye çalışır.
*
Dünya”nın her yerinde insan misyonu: Yaşanabilir, eğitim seviyesi sürekli yükselen, barış içinde bir dünya inşa etmektir. Bu bağlamda, insanlar arasındaki eğitim farkı gelir farkından çok daha önemli ve çok daha etkilidir. Bu yüzden, dünyanın hiçbir yerinde, eğitim seviyesi yüksek, gelir seviyesi düşük toplum yoktur. Bir ülkenin üretim gücünü artırmak için, eğitim seviyesini büyütmek gerekir. Eğitime yapılan yatırım, dünya barışına yapılan yatırımdır. Her insan eğitimle kazandığı zenginliği, değerlendirmesini bilir. Üretici olmak bir sermaye işi değil, bir eğitim, bir bilgi ve bir birikim işidir.
*
Türk ve İslam dünyasında eğitim denilince, akla ”Eğer millete yardım etmek istiyorsan elinden gelen işle başla” diyen, Kırımlı çok yönlü düşünce ve eylem ustası, İsmail Gaspıralı gelir. Moskova ve Paris”te Avrupa”daki ekonomik, siyasal ve kültürel değişmeleri çok yakından gözleyen Gaspıralı İstanbul”dan Bahçesaray”a Kazan”dan Kahire”ye, Bakü”den Buhara”ya , Tiflis”ten Tebriz”e, Selanik”ten Saraybosna”ya zengin Türk coğrafyasında, köklü bir eğitim hamlesi başlattı. Gaspıralı Kuzey Türk dünyasında binlerce okulun açılmasına öncülük yaptı.
*
Gaspıralı Türk dünyasına önerdiği ortak düşünce , ortak dil ve ortak iş ve ticaretle, dünyadaki değişmelere ayak uydurmanın yol ve yöntemlerini, büyük bir coğrafyada tartışma çıktı. Kırk yıl yaşattığı Tercüman gazetesi, basımevi, yayınevi ve her alana el atan kitaplarıyla, geçen yüzyılın en önemli ve en etkili ”sosyal girişimcilik” daha uygun bir kavramla ”gönüllü girişmcilik”, örneğini verdi. Gaspıralı dünyadaki değişmelere direnen değil, değişmeleri yöneten bir yenilikçiydi.
*
Kırım hanlarının başkenti Bahçesaray”da doğan Gaspıralı”nın adı, onun rüyası, ortak dili bulan ve Yunus”un Türkçesiyle yazan Cengiz Dağcı”nın adı gibi, Kırım ile özdeşleşti. Onların isimleri Kırım ile, Kırım da onların isimleriyle bütünleşti. Kırım Karadeniz”de Türk dünyasının Slav dünyasına açılan en büyük kapısıdır. Kıbrıs Akdeniz”de, Kırım Karadeniz”de küre dünyanın sabit uçak gemileri oldular. Kare dünya da ise, sabit ticaret gemileri olacaklar.
*
Geçmişte Türkler ile Ruslar arasında savaş adası olan Kırım, gelecekte barış adası olacaktır. Rusya Türkiye”nin dış ticarette Almanya ile başa baş giden en büyük müşterisidir. Anadolu”da denildiği gibi: ”Müşteri velinimettir.” Ülkenin ekonomilerini dış ticaretteki müşterileri ayakta tutar. Ticaretin olduğu yerde savaş olmaz. Özal doğalgaz boru hatlarıyla, iki ülkeyi birbirine bağladı ve barışı güvence altına aldı. Artık iki ülke savaşmaz.
Gaspıralı için en büyük bahtiyarlık, İstanbul”da edebiyat eserleri ve ekonomik girişimleriyle, değişimin öncülüğünü yapan A.Mithat Efendi”nin düzenlendiği bir konferansta vurguladığı gibi ”İnsanlığa hizmettir.”
Bartın Valisi Seyfullah Azizoğlu Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan”ın öncülüğünde düzenlenen Çalıştay”da Gaspıralı”nın düşünce ve eylem dünyası tartışıldı.
Türk birliğine hizmet dünya barışına hizmettir.
*
Barışa hizmet edenler unutulmazlar.
*
Eğitime katkı barışa katkıdır.
*
Barışta kaybeden olmaz.