GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Cavanşir Feyziyev: Türk Devletleri Arasındaki Kültürel İlişkiler Güçlenerek Devam Edecektir

Cavanşir Feyziyev: Türk Devletleri Arasındaki Kültürel İlişkiler Güçlenerek Devam Edecektir.
“Kültüre dayalı ilişkiler, Türk devletleri arasındaki birlik ve eşitliğin daha da güçlenmesine hizmet edecektir”

5 Eylül’de Azerbaycan Yazarlar Birliği’nde Türkçe konuşan yazarlar, kültür ve bilim adamlarının toplantısı düzenlendi. Etkinliği açılış konuşmasıyla açan Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Halk Yazarı Anar, bu tür toplantıların kardeş halklarımız, edebiyatımız ve ortak Türk dilimiz için büyük öneminden bahsetti. Daha sonra konuşan Milli Meclis Üyesi Mahmud Kaşgari Uluslararası Vakfı Başkanı Cavanşir Feyziyev, konukları Bakü’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türk devletleriyle bilimsel-edebi-kültürel işbirliğinin sürekli geliştirilmesinin Azerbaycan’ın uluslararası politikasının öncelikli yönlerinden biri olduğunu vurgulayan Javanshir Feyziyev, özellikle Türk dili konuşan halkları birleştiren ortak kültürel miras ve ortak tarihin her zaman olumlu yönde olduğunu kaydetti. devletlerimiz arasındaki ilişkilere etkisi.

Azerbaycan’ın aynı kökten bağlı olduğu, milli ve manevi değerleri paylaştığı Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve diğer Türk devletleriyle çok başarılı kültürel-bilimsel-edebi işbirliği ilişkilerinin bulunduğunu, bu ilişkilerin 20. yüzyılda parlak bir aşamaya girdiğini belirtti. Bağımsızlığın ışığı ve başarılı devlet politikasının sonucu olarak karşılıklı işbirliği her geçen gün genişlemiştir. Başkanlığını yaptığı Uluslararası Vakfın kurduğu “Mahmud Kaşgari Ödülü”ne layık görülen aydınlar: Kırgız Yazarlar Birliği Başkanı Kanybek İmanaliyev ve Kırgızistan’ın önde gelen yazarlarından Cavanşir Feyziyev’in yardımcısı Begican Ahmadov, her iki aydının da önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Türk kültürünün gelişmesine yönelik hizmetler.

Milletvekili, bugün “Mahmud Kaşgari Ödülünü” yazar-eğitimci, tarihçi, tanınmış kişi, aralarında tasavvuf araştırmacısı, ulusal güvenlik ve terörle mücadele uzmanı, analist, yedek albay Begican Ahmadov’un da bulunduğu, 10’dan fazla kitabın yazarına takdim ettiğimizi söyledi. Türk tarihi ve kültürü üzerine 300’den fazla makalesi ve Babür Devlet Üniversitesi’nin fahri profesörüdür. Yazarın Azerbaycan Türkçesiyle okurlara sunduğu “Derviş” adlı eseri “Yılın En İyi Kitabı” ödülünü kazandı.

Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Kanybek İmanaliyev ise Milletvekili Cavanşir Feyziyev’e bu nazik ve samimi tavrından, gösterdiği ilgiden ve aldıkları ödülden dolayı şükranlarını sundu.

Moldova Kamu Odası Başkanı, tanınmış halk figürü Aurelia Grigoriu, Cengiz Aytmatov’un adını taşıyan Uluslararası Issık-kul Forumu başkan yardımcısı Anara Nasirova, Özbekistan halk yazarı Kenes Karimov, Karakalpak Yazarlar Birliği başkanı, akademisyen Etkinliğe, yaratıcılığı Azerbaycan’a özel olan Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi’nden Jakip Baurjan, Karabağ ile ilgili iki kitabın yazarı, Moskova Devlet Üniversitesi Onursal Profesörü, Azerbaycan’ın eski Ukrayna Büyükelçisi Arif Mammadov katıldı. Bu samimi toplantının organizasyonu için özel şükranlarını ve son yıllarda Azerbaycan’da, özellikle de şaşırdıklarını söylediler. Toplantı, konukların hatıra fotoğrafı çekmesiyle son buldu.

Cavanşir Feyziyev: Türk Devletleri Arasındaki Kültürel İlişkiler Güçlenerek Devam Edecektir
Cavanşir Feyziyev: Türk Devletleri Arasındaki Kültürel İlişkiler Güçlenerek Devam Edecektir
Cavanşir Feyziyev: Türk Devletleri Arasındaki Kültürel İlişkiler Güçlenerek Devam Edecektir
Cavanşir Feyziyev: Türk Devletleri Arasındaki Kültürel İlişkiler Güçlenerek Devam Edecektir

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest