Genel

Batı Trakya Türklerinin seçilmiş müftüsüne Yunan devleti tarafından hapis cezası

Yunanistan’da “makamı gasp” ile suçlanan Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif, 80 gün hapis cezasına çarptırıldı. Dedeağaç (Aleksandrupolis) Asliye Mahkemesi, müftü Şerif’i, Dedeağaç bölgesindeki bir Türk köyünde kılınan Cuma namazına iştirak ettiği için “makamı gasp” suçlamasıyla yargılandığı davada suçlu buldu. Mahkeme, Şerif’in 80 gün paraya çevrilebilen hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Duruşma Dedeağaç Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Müftü İbrahim Şerif’in avukatı Ercan Ahmet, karara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvurdu. Konu ile ilgili açıklama yapan Avukat Ercan Ahmet konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Müftümüzün daha önce Dedeağaç’a bağlı Musaköy’de, Türkiye’nin eski Gümülcine Başkonsolosuyla birlikte Cuma namazına katıldıktan sonra bir milletvekili meclise soru önergesi sunmuştu. Bu olaydan sonra, Dedeağaç savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Yani dava süreci bir soru önergesinden sonra başlamış oldu. Makam gaspı iddiasıyla da duruşma 5 Kasım 2019’da Dedeağaç’ta yapıldı. Müftü İbrahim Şerif, ‘müftülük makamını gasp etmek’ suçlamasıyla suçlu bulundu ve 80 gün cezaya çarptırıldı. Hapis cezası paraya çevrildi. Biz karara itiraz ederek, davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Gerekli başvurumuzu da yaptık.” Şerif, mahkeme kararıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dedeağaç köylerinden Musaköy’de cuma namazına katılmamız, makam gasbı sayılarak, 5 Kasım 2019 tarihinde, Dedeağaç mahkemesi tarafından 80 gün cezaya çarptırıldık. Hayırlısı Allah’tan.” ifadelerini kullandı.

YUNAN DEVLETİ SEÇİLMİŞ MÜFTÜYÜ TANIMIYOR

Gümülcine’deki Müslüman Türk halkı tarafından müftü seçilen İbrahim Şerif, “resmi makamı gasp” suçlamasıyla hakkında açılan çok sayıda davadan mahkum edilmişti. Şerif, başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından haklı bulunmuş ve Yunanistan para cezasına çarptırılmıştı. Yunanistan’da, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının dini liderleri, müftüler ve azınlığa ait vakıfların idare heyetleri devlet tarafından yapılan atama yoluyla belirleniyor. Türk azınlık ise bu uygulamalara karşı çıkarak kendilerinin seçtiği müftülerin görev yapmasını istiyor. T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YUNAN MAKAMLARI UYARMIŞTI Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, yaşanan müftü tartışmalarıyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı; “Yunanistan, Türk azınlığın seçtiği müftüleri tanımayarak Lozan Barış Antlaşması’nı ihlal etmektedir. Bu kere de yanlış uygulamalarını düzeltmek yerine müftülük makamını ve azınlık müftülerini yeni kurduğu bir devlet dairesine bağlamak suretiyle ihlallerini daha da vahim bir hale getirmektedir. Yunanistan’da müftülüklerin idari statü ve yapıları ile yargı yetkilerine ilişkin kapsamlı düzenlemeler içeren söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, azınlığın dini ve hayır kuruluşlarını tesis etme ve yönetme hakkını teminat altına alan 1923 Lozan Barış Antlaşması’na aykırıdır.”

Kaynak: https://www.batitrakya.org/bati-trakya-haber/bati-trakya-turklerinin-secilmis-muftusune-yunan-devleti-tarafindan-hapis-cezasi.html?fbclid=IwAR08EaUmMoon1swBBm4wpsRbGYdfW-aW1WCJEqueosX3sh8fu0uQdjecMVU

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest