Anadolu’nun kapıların Türklere açılmasını sağlayan Malazgirt Savaşı 26 Ağustos 1071
Anadolu’nun kapıların Türklere açılmasını sağlayan Malazgirt Savaşı 26 Ağustos 1071 tarihinde gerçekleşti. Büyük Selçuklu Devleti’nin başında Hükümdar AlpArslan; Bizans İmparatorluğunun başında İmparator IV.Romen Diyojen vardı.
Sultan Alparslan 26 Ağustos Cuma sabahı ovaya yayılan kendi ordusunun üç veya dört katı büyüklükteki düşman ordusunu görerek savaşı önlemek için barış elçilerini yollar ama düşman tarafından reddedilir. Düşmanın bu denli fazla olması askerlerinde tedirginliğini arttırmıştı ki Sultan Alparslan kefen rengi kıyafetlerini giyerek öldüğü yere gömülmesini emreder ve moral yükseltici bir konuşma yapar.
Savaş sonrası Romen Diyojen’e barış anlaşması öneren Sultan Alparslan bu anlaşmasın sonucunda, 1.500.000 dinar olarak Romen Diyojen’in fidyesini,360.000 dinar her yıl vergi ödemesini ve ayrıca Antakya,Urfa,Ahlat ve Malazgirt’i aldı.Romen Diyojen’in esaretinde yerine geçen VII.Mikhail Dukas yapılan anlaşmayı geçersiz kıldı. Bunun üzerine AlpArslan ordusuna ve Türk beylerine emir vererek Anadolu’nun fethini başlattı.