GenelGüncelKültür Sanat

Hiroşima ve Nagasaki Soykırım Değil mi?

Hiroşima ve Nagasaki Soykırım Değil mi?

6 ve 9 Ağustos 1945 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hiroşima ve Nagasaki’ye Atom Bombası attı. Daha doğrusu atom bombasının etkilerini bizzat denedi.

Uranyum-235 tipi Atom Bombasını geliştiren ABD İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde bombanın etkilerini test etmek maksadıyla “Little Boy” (Küçük Oğlan) ismi ile tarihe geçen Atom Bombası ile 6 Ağustos 1945 günü saat 08:15’te Japonya’nın Hiroşima şehrini bombaladı.

Plütonyum-239 tipi “Fat Man” (Şişman Adam) ismi ile tarihe geçen Atom Bombası ile de 9 Ağustos 1945 günü saat 11:02’de Nagasaki şehrini bombaladı.

ABD, İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde atılan atom bombaları nedeniyle binlerce masum insanı katletmiştir.

Hiroşima’nın yüzde 70’ini yok eden Atom bombası nedeniyle ilk aşamada 80.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Kısa sürede hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artmış ve ABD’liler 117.000, Japonlar ise yarım milyona yakın olduğunu açıklamıştır. Nagazaki’de ise ilk aşamada 74.000 kişi hayatını kaybetmiş, Atom bombası saldırılarından dolayı sonraki yıllarda hayatını kaybeden insanların sayısı ise 143.000’e ulaşmıştır.

Atom bombası saldırılarına bağlı olarak 1945’in sonuna kadar Hiroşima’da yaklaşık 140.000, Nagasaki’de ise 143.000 kişi hayatını kaybetmiştir; çünkü atılan atom bombalarından sonra yayılan radyasyonun etkisiyle birçok insan hasta olmuş ve ölmüştür. Ayrıca radyasyon, üreme hücrelerini de etkilediği için çoğu bebek genetik bozukluklarla doğmuştur.

Atom Bombası bir savaşta toplu insan katliamlarının en korkunç silahı olarak kanıtlanmıştır. Amerika ise bu bombaları Hiroşima ve Nagasaki de bilinçli olarak denediği için KATİL olarak tarihe geçmiştir.
Atom Bombası bir savaşta toplu insan katliamlarının en korkunç silahı olarak kanıtlanmıştır. Amerika ise bu bombaları Hiroşima ve Nagasaki de bilinçli olarak denediği için KATİL olarak tarihe geçmiştir.

Sonuç olarak;

Atom Bombası bir savaşta toplu insan katliamlarının en korkunç silahı olarak kanıtlanmıştır. Amerika ise bu bombaları Hiroşima ve Nagasaki de bilinçli olarak denediği için KATİL olarak tarihe geçmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve Ocak 1951’de yürürlüğe girmiş olan sözleşme kaleme alınırken 1945 sonrası için tanımı ABD’nin Hiroşima ve Nagasaki soykırımlarından kurtulmak için özellikle belirtildiği de hatırdan çıkartılmamalıdır.

Böylesine yok edici bombalar kullanılmadan da teslim olma aşamasına gelmiş olan Japonya’da “Nükleer Silahın etkilerini denemek amacıyla” katliam yapan ABD yıllardır dünyaya insanlık ve demokrasi dersi vermeye kalkıyor. Tarih bu iki yüzlülüğü de yazmıştır.

İsmail CİNGÖZ

Uluslararası Siyaset Uzmanı/M.A.

BULTÜRK Ankara Temsilcisi

TDPB Basın Kulübü Başkanı

[email protected]

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest