GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Kutluğ Timur Minaresi

Kutluğ Timur Minaresi, Türkmenistan’ın tarihi Köhne Ürgenç kentinde yer almaktadır.

Minarenin inşaatı 11. yüzyılda Harezm Hanedanlığı döneminde başladı. 1221’de Moğollar tarafından kentin yıkılmasından sonra, minare, 1320-1330 yılları arasında Altın Orda Hanlığı valisi olan Kutluğ Timur’un hükümdarlığı döneminde mevcut haliyle tamamlandı.
Kutluğ Timur minaresinin boyu 65 metre kadar olup, günümüzdeki yüksekliği ise 60,5 metredir. Çapı ise en alt bölümünde, 12 metre olup yukarıya doğru gittikçe daralarak, en üst noktası 2 metre çapındadır.

Minare üzerinde yazıların yer aldığı toplam 4 halka bulunmaktadır. İlk halkada minarenin Altın Orda Hanlığı valisi olan Kutluğ Timur ve Özbek Han devrinde yapıldığı yazmaktadır. Yukarıda bulunan diğer üç halkada ise Ayet el Kürsi duası yazmaktadır.
Bu minarenin şerefeleri tamamen ahşaptan olup Orta Asya mimarisinin büyük ve görkemli yapılarından birini oluşturmaktadır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest