GenelGüncelKırım TarihiKültür SanatTürk Dünyası

Tatarlar

Tatarlar Bir qaç manada qullanılğan etnonim: bir qadimiy türk qabilesi; qırımtatarlarnıñ öz adı; türkiy tillerde laf etken, çeşit memleketlerde (Qırım, Rusiye, Ukraina, Türkiyede, Orta Asiyada ve Avropada: Litvaniya, Lehistan) yaşağan bir qaç halq. Uluğ Ulus vaqtında bir millet olğan edi, Uluğ Ulus dağılğan soñ dört dane tatar devleti peyda oldı (Qırım Hanlığı — qırımtatarlar, Qazan Hanlığı (Bulgar Vilâyeti) — qazantatarlar, Sibir Hanlığı — Sibir tatarları, Hacıtarhan Hanlığı — Hacıtarhan tatarları).


Etnonimniñ tarihı
«Tatar» etnonimi birinci sefer qadimiy türk tilinde yazılğan Orhon-Yenisey yazılarında añıla: , latin elifbesinde — Otuz Tatar Bodun[7] ve qadimiy türk tilinde‎, latin elifbesinde — Tokuz Tatar, zemaneviy qırımtatarca — Doquz Tatar.

Qırım Hanlığında «tatar» etnonimi
Tatarlar Qırım hanlarınıñ unvanında añılğan edi — «… sansız köp tatar … padişahı». Meselâ, 1634 senesi Canibek Geray Lehistan qıralına şöyle yazğan: «…Aqkermanda olan tatardan ve Qırımda olan tatardan, ve ğayrıdan Leh vilâyetine ve köy ve kentlerine zerre qadar zarar ve ziyan olmazdır…»; Murad Geray muhabbetnamesinde şöyle yazğan: «qamu tatarnıñ … uluğ padişahı…». 1642 senesi Qırım beyi Cantemir çar Mihail Födoroviçke şöyle yazğan: «…cümle Qırım tatarlarnı … cavlay cibermeske…». Canibek Geray seferden Bağçasarayğa qaytqanda: «…barça asakir-i tatar birle sağ ve salim mübarek Bağçasaray tahtımızğa kelip olturdıq…» dep yazğan. Osmanlı vesiqalarında Qırım hanlarına sıqça “tatar hanı” dep aytılğan: «…Leh qıralı, tatar hanına virgüsin her sene vaqtıyle tamaman gönderüb, dostluq eyleye…».

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest