GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

KIRIM BÜYÜK ÖZENBAŞ CAMİSİNDE 380 YIL SONRA EZAN OKUNMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI. YARDIMLARINIZI BEKLİYORUZ

Kırım Büyük Özenbaş Camisi 1640 yılında kuruldu. Özenbaşta 5 camiden 1 tanesi kaldı.18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününde, Bu Büyük Özenbaş camisi komsola çevrildi. 380 Yıllık Büyük Özenbaş camisine abdest alabilmek ve Kırım Tatar halkının bu çeşmeden yararlanabilmesi için Şadırvana ihtiyaç var. Ayrıca (komsomol) Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin gençlik yapılanması. Erkek üyelerine “Komsomolets”, kadın üyelerine “Komsomolka” denir. Komsomol, Genç Komünistler Birliği’nin kısaltmasıdır. Tam adı Leninist Genç Komünistler Birliği’dir.Kırım semalarında Ezan sesi yankılanması içinde minareye ihtiyaç bulunmaktadır.

Komsomol, Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin gençlik yapılanması. Erkek üyelerine “Komsomolets”, kadın üyelerine “Komsomolka” denir. Komsomol, Genç Komünistler Birliği’nin kısaltmasıdır. Tam adı Leninist Genç Komünistler Birliği’dir.

Dünya Kırım Tatar Derneği Kırım Müftülüğü, Kırımda Büyük Özenbaş camisinin bütün işleri ile ilğilenen Ayder Mustafayevle ve Kırımdaki çeşme ve sebillerin uzmanı Genel Koordinatörü Prof.Dr. Akdem Celilov ile görüşerek çeşme ve minare yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Baki kalan bu kubbede, kıyamete kadar kalacak bir iz bırakalım mı! 1640 yılından beri ayakta durmaya çalışan bu camimizi el birliği ile Rabbimizin sedaları ile tekrar dolduralım mı! Öncelikle şadırvan ve minaresi, iç ve dış bakımları için yapılacak onarımına yardımlarınızı bekliyoruz.

BÜYÜK ÖZENBAŞ CAMİSİ KOMİSYONU

Mustafa Sarıkamış

Şevket Öndüç

İsmail Hakkı Temizkök

Mehmet Akyel

Yaşar Tatar

Genel Koordinatör Prof. Dr. Akdem Celilov

Büyük Özenbaş Camisi için Dünya Kırım Tatar Derneği Cami Komisyonunun yaptıkları-

  1. Caminin durumu hakkında kamuoyuna sürekli bilgi verildi
  2. Kırım Yerli toprak kadastro idaresinden Caminin yeri Kırım Müftülüğünün mülkiyetine geçmesi sağlandı
  3. Tadilatı,tamiratı,çeşme ve minaresi yapılacak olan Büyük Özenbaş camisinin 3D projesi çizildi.
  4. Caminin 3 metre temel kısmı, 21 metrede yükseklikte olmasına karar verildi.
  5. Yine caminin çatısında çöken yerlerin, yıkılan duvarlarının orijinal şekilde yapılmasına Giriş cephesinin caminin ilk yapılışta ki orijinal şekilde yapılmasına
  6. Orijinal adı Kumanlı çeşme olan ve yok edilen çeşmenin tekrar yapılmasına
  7. Abdest almak için bahçeye uygun bir yere çeşmeler yapılmasına
  8. Caminin etrafının bahçe duvarı yapılarak içeriye zarar verilmesinin önüne geçilmesine karar verildi.
  9. Büyük Özenbaş Camisi tadilatı,minare ve çeşme yapımı için Kırımtatar Mimar mühendis atandı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest