GenelGüncelKültür Sanat

Kazan Tatarların sofra tadı Zur Beleş

Her milletin kendine özgü milli yemekleri olduğu gibi Tatarların da Zur Beleşi Tatar sofralarının kart vizitini oluşturuyor. Tatar mutfağının kralı sayılan Zur Beleş genellikle büyük bayramlarda, doğum günlerinde veyahut değerli konuklar geldiğinde pişiriliyor.


Zur Beleş

Hamurun içine et, patates, soğan ve karabiber konularak hazırlanan bu yemeğin tarifini türktatar.com olarak bugün Siz okurlarımız ile de paylaşmak istedik.

Zur Beleş yemeği için gereken malzemeler:


Zur Beleş

Hamur:

500 gram un

4 kaşık yağ

150 ml su

0,5 çay kaşığı tuz


Zur Beleş

İç malzemeler:

1 kilo orta yağlı sığır eti

200 gram ördek eti

2-2,5 kg patates

3 tane soğan

karabiber ve tuz

1-2 tane defne yaprağı

yemeğin üzerien sürmek için az miktarda eritilmiş tereyağı


Zur Beleş

Şunu önceden hatırlatalım, lezzetli Zur Beleş pişirmek için etin güzel olması ve hamurun doğru hazırlanmış olması lazım. Çünkü hamur elastik olmazsa pişirme sırasında çatlayabilir ve et suyu tabaya akabilir. Eti seçerken de orta yağlı olmasına dikkat edelim. Sığır etine ördek veya kaz eti eklenirse yemeğin tadı daha da lezzetli olacaktır.


Zur Beleş

Evet şimdi de iç malzemeyi hazırlamaya başlayalım.

Et, soğan ve patatesi küçük küpler şeklinde doğrayın. Doğranmış patatesi suda bekletin.

Hepsini doğradıktan sonra bunlara tuz, defne yaprağı ve karabiberi ekleyerek karıştırın ve biraz dinlenmeye bırakın.

Şimdi de hamuru hazırlayalım.

Hamur malzemelerini karıştırıp yoğurduktan sonra onu üçe bölelim. Dip ve kenarlarını oluşturacak bölümü biraz büyük, üstüne kapatacak bölümü biraz küçük ve az birşey de çorba konulacak deliği kapatacak hamuru da küçük bir miktarda bırakalım.


Zur Beleş

Hamurun büyük bölümünü 3 mm kalınlıkta açtıktan sonra hazır hamuru büyük tabaya kenarları asılı kalacak şekilde yerleştirelim.

Önceden hazırladığımız iç malzemeleri hamurun üzerine boşalttıktan sonra tabanın kenarlarında asılı kalan hamuru yukarı kaldıralım ve hamurun ikinci bölümü ile kapatalım ve iki hamuru güzelce birleştirelim.

Dip ve üst hamurları iyice birbirine yapıştırdıktan sonra, Zur Beleşin üzerinde bir delik açalım ve önceden hazırladığımız küçük hamur parçası ile kapatalım.


Zur Beleş

Zur Beleşi daha önceden ısttığımız fırına yerleştirdikten sonra fırını 180-200 derece sıcaklıkta pişirelim. Pişirme sırasında ara sıra Zur Beleşin içersinde yeterince et suyunun olmasını kontrol edelim. Et suyu azalmışsa hamur kapağıını açarak delikten kaynamış su ekleyebilirsiniz.

Zur Beleş piştikten sonra fırından alarak üzerine erimiş tereyağı sürün ve masaya alarak Zur Beleşi büyük kapakla 30 dakikalığına kapatın. Bu metod Zur Beleşin dinlenmesi ve kendi çorbasını sindirmesi için yapılır. Ve aynı zamanda hamur daha da yumuşar ve lezzetli bir tad alır.


Zur Beleş

Evet, bizim Zur Beleşimiz hazır. Şimdi de onun tadına bakma zamanı geldi.

Size bir sır verelim, Zur Beleşin en lezzetli kısmı dipte olur. Onun için herkes dibinden almaya çalışır:)

Size afiyet olsun!

www turktatar.com

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

One thought on “Kazan Tatarların sofra tadı Zur Beleş

Yorumlar kapatıldı.

Pin It on Pinterest