GenelGüncel

Ahıska Türklüğünün yılmaz savunucu Yunus Zeyrek 18 Kasım 2019 günü vefat etti

Ahıska Türklüğünün yılmaz savunucu Yunus Zeyrek günün ilk saatlerinde hayata veda etti. 

Yunus Zeyrek kimdir?
1956, Yolağzı (Sins Etip) köyü / Posof / Ardahan doğumlu. Günlüce köyünde başladığı ilköğrenimini Diyarbakır Silvan Yatılı Bölge Okulunda, lise ve yükseköğrenimini Erzurum’da tamamladı. 1979 yılından itibaren Pınarbaşı, Gökçeada ve Çan’da öğretmenlik, Tavşanlı’da Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü görevlerinden sonra 1988’de öğretmen olarak Almanya’ya gitti. Münih’te Türk kültür dersleri öğretmenliğinin yanında Türkoloji araştırmaları yaptı. Almanya ve Avusturya’da konferanslar verdi; Münih’te çıkan Türk gazetelerinde yazılar yazdı.

1994 yılında yurda dönerek bir süre MEB Talim ve Terbiye Kurulunda çalıştı. GÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Halk Edebiyatı bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamladı ve bu üniversitenin Türk Dili Bölümünde çalışmaya (1997) başladı. 19 Haziran 2004’te Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Başkanlığına seçildi.

İlk şiiri öğrencilik yıllarında Silvan gazetesinde (5 Nisan 1971) çıkan “Türkiyem” adlı şiirdir. Sonraki yıllarda yazı ve şiirleri Bizim Anadolu, Millet, Hergün, Zaman gazeteleri ile Türk Edebiyatı, Tarih ve Toplum, Divan, Doğuş, Bilig, Türk Kültürü, Posof’un Sesi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Türk Ekspres, Yeni Türkiye, Türk Yurdu, Bizim Ahıska gibi dergilerde yayımlandı. Özellikle Kafkasya konusunda, Acaristan ve Ahıska üzerinde yoğunlaşan araştırmaları vardır. Türk Yurdu dergisinde yazdığı makaleler Gürcistan Devlet Üniversitesi bilim adamları arasında ilgi çekti. İLESAM üyesidir. Zeyrek, 2003 yılında Bizim Ahıska dergisini çıkarmaya başladı, dergi geçtiğimiz Eylül ayında yayın hayatına son vermişti.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest