GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Yañı dünya” gazetesi 100 yıllığını qayd ete

“Yañı dünya” milli gazetamız ilk başta “Yeñi dünya” adılyle 1918 senesi arap urufatında çıqmağa başladı.

Mustafa Subhi’den sonra 1920 senesi gazetenin başına belli siyasetçi ve gazeteci Mamut Nedim keçe. 1930 seneleri gazete kiril urufatına avuşa.



II. Cihan cenki zamanında gazete “Qızıl Qırım” olaraq basıldı.Onun son sanı 17 mayıs 1944 senesi basıldı. Ertesi künü halqımız ana toprağından sürgün etildi. 1 mayıs 1957 senesi Taşkent şeherinde “Lenin bayrağı” adıyla gazete 23.000 nüsha ile haftada üç kere çıkıp işini devam ete.

Gazete yüz yıl devamında üç kere adını ve elifbesini deñiştirdi.

Bir tek qırımtatar ana tilimizde çıqqanı aynı qaldı. Ana tili hocalarımız, halqımız işbu gazetenen faydalanıp tilimizni saqladılar.

Tarihe ve kültürümüzge de diqqat ayırıla edi. Bugünde halqımız her bir evden “Yañı dünya” ve diger matbuatqa abune olunup milli neşirimizge sahip çıqmağa kerektir.

Nice yıllar “Yañı dünya”! Hayırlı işler,muvafaqiyetler ve tek eyi yañılıqlar tileymiz!

 

Yañı dünya gazetası
Yañı dünya gazetası

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest