GenelGüncelKültür Sanat

Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışmasının Türkiye Etabı Sonuçlandı

Büyük dil bilgini, Türkçenin ilk ansiklopedik sözlüğü Divan-ı Lügati-t Türk’ü hazırlayan Kaşgarlı Mahmut’un 1000. Doğum yılında (2008) ilki düzenlenen yarışmanın bu yıl beşincisi düzenlendi. Kültür  ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve TÜRKSOY’un  işbirliğiyle Avrasya Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen yarışmaya ilgi büyük oldu. Yarışmanın Türkiye etabına 138 yazar 159 eserle katıldı. Osman Çeviksoy, Hüseyin Özbay, Mustafa Kurt, Ataman Kalebozan, Sema Tanrıverdioğlu Ersöz’den oluşan seçici kurul, haftalar süren değerlendirmeler sonucunda  Türkiye ulusal ödüllerini almaya hak kazanan eser ve yazarları belirledi.



Buna göre; birinciliği Altıncı Parmak  adlı hikâyesiyle yazar  Yücel ÖZTÜRK; ikinciliği Kaşgari adlı hikâyenin yazarı  Serkan ERDEN üçüncülüğü  Son Ütücü  adlı hikâyenin yazarı  Serpil TUNCER  kazanmışlardır.

Türk dünyasının ilk ve tek ortak edebi yarışması olan Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışması eş zamanlı olarak, , Azerbaycan, Başkurtistan, Çuvaş,  Gaguzyeri, Hakasya, Karaçay Malkar, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, KKTC, Kumuk , Özbekistan, İran- G. Azerbaycan ve Türkmen Sahra,  Irak-Türkemeneli  ve  Türkiye başta olmak üzere 16 ayrı ülke ve bölgede yapılmaktadır. Ülke ve bölgelerde birincilik kazanan eserler uluslararası seçici kurul tarafından değerlendirilerek yarışmanın uluslararası boyutu gerçekleştirilecektir. Uluslararası derecelendirmede ilk üçe ek olarak bir de mansiyon verilmektedir.

Uluslararası birincilikleri sırasıyla Türkiye’den Asuman Güzelce, Azerbaycan’dan Ejder Ol, Kazakistan’dan Nurgali Orazov, İran-Güney Azerbaycan’dan Gafur İmamızade Hiyavi kazanmışlardı.

PRIZES OF THE 5RD INTERNATIONAL COMPETITION OF KASHGARLY MAHMUT AWARDED TO THEIR WINNERS


Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest