GenelGüncel

Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy kimdir?

Ekonomik sorunlar, yolsuzluk ve Rusya ile yaşanan çatışmaların yarattığı atmosferin etkisiyle değişim arzulayan Ukrayna halkı tercihini Cumhurbaşkanı Poroşenko’ya rakip olan şovmen Zelenskiy’den yana kullandı.

Zelenskiy, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 72’sini alarak Ukrayna’nın yeni devlet başkanı oldu.

Volodimir Zelenkskiy kimdir?

25 Ocak 1978 tarihinde Ukrayna’nın güneyindeki Kryvy Rih kentinde Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Bir süre Moğolistan’da yaşayan Zelenskiy ailesi, yıllar sonra Kryvy Rih’e geri döner. Volodimir’in babası Kiev Ekonomi Üniversitesi’ne bağlı bir fakültede görev aldı.

Volodimir Zelenskiy, 2003 yılında okul arkadaşı Olena Siyashko ile evlendi. Çiftin bu evlilikten Oleksandra adında bir kız çocuğu ile Kyrylo isimli 2013 yılında doğan bir erkek çocuğu var.

Kryvy Rih Ekonomi Enstitüsünde hukuk okuyan Zelenskiy kariyerini farklı bir kulvarda sürdürdü.

Kolej eğitimi aldığı dönemde komedyenlik ve tiyatro faaliyetlerine ilgi duymaya başlayan Zelenskiy, 1990’lı yılların sonunda kurulan Kvartal 95 Studio adlı platformun başına geçti. Bu dönemden sonra birçok oyun ve performansın başaktörü oldu.

Zelenskiy
Zelenskiy

2000’li yılların başında Zelenskiy, başında bulunduğu oluşum ile yaşadığı sorunlar sonrası pozisyonunu kaybetti. Kısa süre sonra Ukrayna’nın önemli televizyon kanallarının ilgisiyle karşılaşan Zelenskiy’nin artık ülke çapında ün salan bir isim olma yolundaydı.

Televizyon şovunun adı siyasi partiye dönüştü

“2015 yılında ilk gösterimi yapılan “Halkın Hizmetkarı” isimli dizide tesadüfen devlet başkanı karakterini canlandıran Zelenskiy’nin rolü gerçek oldu.

Zelenskiy, televizyon şovu ile önemli bir sükse yakaladı ve bu başarısı sonrası ismi Ukrayna seçimleri için potansiyel adaylardan biri olarak dolaşmaya başladı.

Zelenskiy’nin avukatları 2017 yılında Halkın Hizmetkarı adlı parti için resmi başvuruyu yaptı.

Zelenskiy, 1 Ocak 2019 tarihinde çıktığı bir televizyon programında devlet başkanlığı seçimlerine gireceğini duyurdu. 21 Ocak’ta Halkın Hizmetçisi Partisi resmi olarak Zelenskiy’i seçimlere aday gösterdi. Zelenskiy, seçimlere aday olduktan hemen sonra anketlerdeki ilk yerine aldı.

Siyasi tecrübesi yok

Kısa süre içinde büyük bir çıkış yapan Zelenskiy’in analistlere göre en büyük eksikliği siyasi tecrübeden yoksun olması.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House araştırmacılarından Mathieu Bolegue’a göre Zelenskiy’nin popülerliği “kendisinin bıkkın seçmenin mükemmel bir canlı örneği” olmasından kaynaklanıyor.

Seçimi euronews’a değerlendiren Bolegue “İnsanlar yeni bir yüz istiyor ve bu nedenle hiç bilmedikleri birine oy vermeye hazırlar.” diye açıklıyor ve Zelenskiy’i Amerikalı aktör Arnold Schwarzenegger ile karşılaştırıyor

Zelenskiy Ukrayna’nın Batı eksenli duruşunu sürdürürken Donbas bölgesinde devam etmekte olan çatışmaları sona erdirmeyi taahhüt ediyor. Zelenskiy ülkedeki reformları ve yolsuzlukla mücadeleyi devam ettireceği konusunda yatırımcılara güvence veriyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest