GenelGüncelTürk Dünyası

TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası İlk Kez Japonya’da

Türk Dünyası’nın UNESCO’su olarak anılan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, bu yıl kuruluşunun 25. yılını kutluyor. Kuruluşundan bu yana Türk Dünyası’ndan tanınmış sanatçılar ve bilim insanlarının katılımıyla, dünyanın dört bir yanında faaliyetler gerçekleştiren teşkilat, ‘’2019 Japonya’da Türkiye Yılı’’ öncesinde ilk resmi etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor.

2016 yılında Türk Dünyası’nın milli enstrümanlarının bir araya getirilmesi ile kurulan TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası ve TÜRKSOY üyesi ülkelerden tanınmış solistlerin katılımıyla gerçekleşecek olan konserler, Türk halk ezgilerini  Japonya’ya taşıyacak.

Orkestranın konserlerinde bu yıl Türk Dünyası’ndan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Başkurdistan (RF), Hakasya (RF), Tıva (RF), Saha-Yakut (RF), Gagavuz Yeri (Moldova) ve Moğolistan geleneksel müzik ustaları, solist sanatçılar ve dansçılar sahne alacak. Aynı orkestra ile New York’ta bulunan Birleşmiş Millet Genel Kurul Salonu’nda tarihi bir kutlama da gerçekleştiren teşkilat, Türk Dünyası arasında var olan kültürel işbirliğini, sınırları aşarak dünyaya tanıtmaya devam edecek.

12 Ülke’den 50 Sanatçı Katılıyor 

TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanlıkları yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin Japonya Büyükelçilikleri ev sahipliğinde, Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilecek olan turne, Japonya’nın Tokyo, Kawasaki, Yokohama ve Hamamatsu şehirlerini kapsıyor. Orkestrada bu yıl 12 ülkeden 50 sanatçı yer alırken, turneye katılan tecrübeli sanatçılar,  Tokyo Sanat Üniversitesi öğrencilerine Türk halk dansları ve milli enstrümanlar üzerine uzmanlık dersleri verecek.

İlk Konser İstanbul’da 

“TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası” Japonya Turnesi öncesinde İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. TÜRKSOY ve Okçular Vakfı işbirliğinde, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, ücretsiz olarak düzenlenecek konser, 7 Kasım, Çarşamba günü Saat 19.30’da başlayacak. TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, İstanbul konseri ardından 13- 20 Kasım tarihleri arasında Japonya’nın 4 farklı şehrinde 6 konser daha verecek.

Cengiz Aytmatov Japonya’da Anılacak 

Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi kararı ile  2018 yılını Doğumunun 100. Yılında Gara Garayev ve Doğumunun 90. Yılında Cengiz Aytmatov Yılı olarak ilan eden TÜRKSOY, Japonya turnesiyle Türk dünyasının öncü isimlerini dünyada tanıtmayı sürdürecek. Bu kapsamda TÜRKSOY, 16 Kasım 2018 tarihinde Tokyo şehrinde gerçekleştirilecek olan konseri Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’a ithaf edecek. Anma etkinlikleri kapsamında Kırgızistan’ın Japonya Büyükelçiliği işbirliğinde bir anma toplantısı da gerçekleştirilecek.

Genel Sekreter Kaseinov: Türk Halkları ve Japon Halkı Birbirine Çok Benziyor 

Turne öncesinde açıklamalarda bulunan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov: ‘’Bu turneyi teşkilatımızın 25. yılına ithaf ediyoruz. Bu yıl sadece Japonya’da değil, Avrupa ve Amerika kıtasında bir çok etkinlik gerçekleştirme fırsatı yakaladık. 25 yıl önce Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan Kültür Bakanlarının bir araya gelerek kurduğu TÜRKSOY, geçen çeyrek asırda çok önemli yol kat etti. Başarılarımızı coşkuyla, hep birlikte kutlamanın yanı sıra, yeni hedeflerimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Her yıl daha önce gitmediğimiz topraklarda sesimizi duyurmak için çalışıyoruz. Bu bağlamda ilk kez Japonya’da sanatseverlerle buluşacağız. TÜRKSOY üyesi ülkelerin milli enstrümanlarını bir araya getirerek kurduğumuz orkestramızın konserlerinde sanat severler Azerbaycan’ın Tar’ını,  Kazakistan’nın Dombrası ve Kıl Kopuz’unu, Türkiye’nin Kemençe’si ve Kanun’unun yanı sıra  belki de adını daha önce hiç duymadığı Gıcak, Rübap, Çopo Çoor, Kıl Kıyak, Doyra ve Balaban gibi pek çok milli enstrümanı ilk kez dinleme fırsatı yakalayacak.

12 milletten 50 sanatçıyı bir araya getiren orkestramızın bir benzeri daha yok. Japon halkının orkestramızı çok beğeneceğini düşünüyorum. Toplumsal ilişkilerimiz ve gelenek-göreneklerimize olan bağlılıklarımızı göz önünde bulundurursak birbirimize çok benziyoruz. Benzerliklerimizi ortaya çıkarmanın yanı sıra, kültürümüzün zenginliğini Japonya’da gösterme fırsatı yakalayacağız. Tüm Türk dünyası ile birlikte ‘’2019 Japonya’da Türkiye Yılı’’ resmi açılışı öncesinde gerçekleştirilecek olan konserlerimizin tüm Türk dünyasını temsilen, akıllarda yer edecek bir etkinliğe imza atmak istiyoruz’’ dedi.

TÜRKSOY 

TÜRKSOY, dili, tarihi ve kültürü ortak olan halklar arasındaki kardeşliği güçlendirmek amacıyla kurulmuş olan uluslararası bir teşkilattır. TÜRKSOY’un kuruluşu ve faaliyet anlaşması, 12 Temmuz 1993 tarihinde, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan kültür bakanları tarafından imzalanmıştır. Daha sonra Rusya Federasyonu’nun özerk cumhuriyetleri olan Altay, Başkurdistan, Hakas, Saha-Yakut, Tataristan, Tıva ile Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti TÜRKSOY’a gözlemci ülke olarak katılmışlardır. Türk Dünyası’nın UNESCO’su olarak anılan TÜRKSOY, ortak Türk kültürünün araştırılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Turne Takvimi

7 Kasım 2018 – Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul

13 Kasım 2018 – Tokyo Sanatlar Üniversitesi, Tokyo

14 Kasım 2018 – Culttz Kawasaki Konser Salonu, Kawasaki

15 Kasım 2018 – Kenmin Kyosai Mirai Konser Salonu , Yokohama

16 Kasım 2018 – Akasaka Civic Konser Salonu, Tokyo

18 Kasım 2018 – Hamamatsu Müzik Enstrümanları Müzesi, Hamamatsu

20 Kasım 2018 – Meguro Persimmon Konser Salonu, Tokyo


В этом году международная организация тюркской культуры ТЮРКСОЙ, которая известна как «ЮНЕСКО тюркского мира», отмечает свое 25-летие. ТЮРКСОЙ, с самого начала осуществляющий свою деятельность во всех концах мира с участием известных артистов и ученых из тюркского мира, готовится провести первое официальное мероприятие перед «Годом Турции в Японии-2019».

Японские любители искусства смогут познакомится с музыкой тюркских народов в исполнении оркестра народных инструментов ТЮРКСОЙ, сформированный в 2016 году из ведущих музыкантов тюркского мира.

В этом году в рамках указанного международного проекта на сцену выйдут мастера музыкального, вокального и танцевального искусства из Азербайджана, Казахстана, Кыргызстана, Туркмении, Турции, Узбекастана, а также Башкирии, Хакасии, Тувы, Якутии в составе РФ, Гагаузии (Молдова) и Монголии. Международная организация тюркской культуры, ранее осуществившая с участием данного творческого коллектива масштабный творческий проект на сцене генеральной ассамблеии ООН в Нью-Йорке, и впредь будет продолжать свою активную деятельность, направленную на популяризацию на глобальном уровне культурного взаимодействия тюркского мира.

В проекте принимает участие 50 артистов из 12 стран

Гастроли, организаторами которого выступают министры культуры стран-членов ТЮРКСОЙ, посольства Азербайджана, Казахстана, Кыргызстана, Туркменистана и Турции, институт Юнуса Эмре и Фонд лучников, пройдут в гг. Токио, Кавасаки, Йокогама и Гамамацу. 50 артистов из 12 стран, вошедшие в этом году в состав оркестра, дадут мастер-классы по тюркским народным танцам и народным инструментам тюркских народов для студентов Токийского университета искусств.

Первый концерт в Стамбуле

Перед гастролями в Японии оркестр народных инструментов ТЮРКСОЙ выступит на сцене концертного зала им. Джемаль Решит Рея. Данный концерт, организованный ТЮРКСОЙ совместно с фондом лучников состоится в среду, 7 ноября 2018 года в 19:30, вход бесплатный. В рамках гастролей по Японии с 13 по 20 ноября японские любители искусства смогут увидеть еще 6 концертов творческого коллектива в четырех разных городах.

В Японии почтут память Кара Караева и Чингиза Айтматова

В соответствии с решениями XXXV заседания Постоянного совета министров культуры тюркоязычных стран 2018 год был объявлен Годом Кара Караева в честь 100-летия выдающегося азербайджанского композитора и Годом Чингиза Айтматова в честь 90-летия великого кыргызского писателя. Данными гастролями ТЮРКСОЙ продолжит популяризацию имен выдающихся личностей тюркского мира. В этой связи ТЮРКСОЙ включил произведения всемирно известного азербайджанского композитора Кара Караева в репертуар оркестра, который 16 ноября 2018 года выступит в Токио с концертом, посвященным кыргызскому писателю Чингизу Айтматову. В японской столице ТЮРКСОЙ совместно с посольством Кыргызской Республики также проведет конференцию, посвященную выдающемуся сыну кыргызского народа.

Генеральный секретарь Касеинов: тюркские народы и японский народ весьма похожи

Перед началом гастролей генеральный секретарь ТЮРКСОЙ Дюсен Касеинов отметил, что данное турне посвящено 25-летию ТЮРКСОЙ. «В этом году мы не только в Японии, но и в Европе и на Американском материке провели большое количество массштабных мероприятий. 25 лет назад министры культуры Азербайджана, Казахстана, Кыргызстана, Туркменистана, Турции и Узбекистана создали ТЮРКСОЙ, который за прошедшие четверть века сумел осуществить большую работу. Наряду с радостью за наши успехи мы продолжаем работать в направлении создания и реализации новых творческих проектов. Каждый год мы прикладываем усилия показать нашу культуру и искусство на землях, на которых ранее мы никогда не были. Так, мы впервые встретимся с любителями искусства в Японии. На концертах оркестра, созданного нами из народных инструментов стран-членов ТЮРКСОЙ, любители музыки смогут впервые познакомиться с азербайджанским таром, казахской домброй и кыл кобызом, турецкой кеманча и кануном, а также гыджаком, рубабом, чоро чоором, кыл кыяком и баламаном, имена которых, возможно, они раньше и не слышали», сказал он.

«Наш оркестр, сформированный из 50 артистов из 12 стран, действительно уникален. Верю, что японскому народу очень понравится наш творческий коллектив. Социальные отношения и традиции, а также обряды наших народов весьма близки. Поэтому мы покажем в Японии близость наших культур и представим наше богатое культурное разнообразие. Мы полны решимости осуществить всем тюркским миром культурную акцию, которая в преддверии официального открытия «Года Турции в Японии-2019» станет незабываемым событием для любителей искусства», – добавил Касеинов.

ТЮРКСОЙ

ТЮРКСОЙ – это международная организация, созданная с целью укрепления братства между народами с общим языком, историей и культурой. Соглашение о создании ТЮРКСОЙ было подписано министрами культуры Азербайджана, Казахстана, Кыргызстана, Туркменистана, Турции и Узбекистана 12 июля 1993 года. Впоследствии в ТЮРКСОЙ на правах членов-наблюдателей вступили Алтай, Башкортостан, Саха (Якутия), Татарстан, Тува и Хакасия в составе Российской Федерации, а также Гагаузия (Молдова) и Турецкая Республика Северного Кипра. Деятельность ТЮРКСОЙ, известной как «ЮНЕСКО тюркского мира», направлена на исследование, популяризацию и сохранение для будущих поколений общей тюркской культуры.

Календарь гастролей:

7 ноября 2018 – Концертный зал «Cemal Reşit Rey Konser Salonu», Стамбул

13 ноября 2018 – Токийский университет искусств, Токио

14 ноября 2018 – Концертный зал «Culttz Kawasaki», Кавасаки

15 ноября 2018 – Концертный зал «Kenmin Kyosai Mirai», Йокогама

16 ноября 2018 – Концертный зал «Akasaka Civic», Токио

18 ноября 2018 – Музей музыкальных инструментов «Hamamatsu», Гамамацу

20 ноября 2018 – Концертный зал «Meguro Persimmon», Токио

Folk Melodies of the Turkic World in Japan for the first time

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest