GenelKültür Sanat

Türkmenistan’ın efsane Heykeltraşı Babayev, ilk kişisel sergisini açtı

Türkmenistan’ın en büyük heykel ustası olan ve “Onursal Yaşlı” ünvanına sahip Saragt Babayev, 70. yaşının onuruna ilk kişisel sergisini açtı.

Türkmenistan Sanatçıları Birliği’nin sergi salonunda üçyüzden fazla eserle sanatseverlerin karşısına çıkan Babayev, tarih ve antik kültür alanındaki uzun yıllara dayanan araştırmalarının ürünlerini sunuyor. Babayev eserlerinde, ülkenin kültürel ve tarihi mirasını tanıtıyor ve yaşatıyor.

Türkmenistan tarihinin en büyük heykel ustası Babayev,  Guinnes Rekorlar Kitabında yerini alan “Oğuzhan ve Oğulları” anıtına imzasını attı. En önemli eserleri arasında, Bağımsızlık Parkı’ndaki Türkmen halkının tarihi şahsiyetlerinin heykelleri, Bağımsızlık heykeli,  İlham parkındaki bilim adamlarının heykelleri, Türkmen Atları heykeli, Alparslan, Köroğlu  ve Karacaoğlan heykelleri, ile  Anıtlar Toplumu gibi onlarca şaheser yer alıyor.

Usta sanatçı son dönemde, Doğu Türk edebiyatçısı ve filozof Makhtumkuli Fragi’nin 60 metrelik anıt heykeli üzerinde çalışıyor. Tamamlandığı zaman büyük bir görkeme sahip olacak anıtın, Aşkabat’ın güney kesiminde, bir tepe  üzerine kurulması planlanıyor.

Türkmenistan Güzel Sanatlar Okulunda halen hocalık yapan Babayev’in,  Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde de önemli eserleri bulunuyor. Ustanın Ankara’da da beş metrelik Mahtumguli anıtı yer alıyor.

Babayev geçen yıl, Devlet Başkanı tarafından, Halkın Onursal Yaşlısı ünvanı ile ödüllendirilmişti. Usta sanatçı, Uluslararası Mahtumguli  Ödülü’nün de sahibi.

Sergide TRT mikrofonuna konuşan Babayev,  Türkmen ve Türk halkının kardeş olduğunu belirterek, genç sanatçılar yetiştirdiğini ve onlarla birlikte halen yeni şeyler öğrendiğini söyledi. Gelecekte Ertuğrul’un heykelini çalışmayı düşündüğünü ifade eden sanatçı, Diriliş Ertuğrul dizisinin de sıkı bir izleyicisi olduğunu sözlerine ekledi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest