GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Türkmenistan’da Nevruz coşkusu

Türkmenler, Nevruzu, Milli Bahar Bayramı olarak kutluyor. Nevruz günü sadece yeni yılın başlangıcı değil dirilişin, Ahlaki saflığın ve iyiliğin sembolü olarak kutlanıyor.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, Milli Meclis Başkanı ve Yaşlılar Meclisi üyeleri, Bakanlar ve Milletvekilleri, Aşkabat’ta bulunan yabancı misyon şefleri ile vatandaşların katıldığı törenlerde Türkmenler, misafirperverlik başta olmak üzere kadim geleneklerini görsel olarak sundular. Geleneksel yiyecek ve içeceklerin paylaşıldığı törenlerde, Türkmen geleneğinde paylaşmanın; arınmanın önemli bir aracı olduğu sergilendi.

  Geleneksel çadırların kurulduğu tören alanında, tarihsel tarım yöntemlerinden el sanatlarına kadar Türkmen halkının kültürel mirası sergilendi. Büyük kazanlarda yapılan, Nevruza özgü  semeni tatlısı, törene katılanlara ikram edildi. Geleneksel halk oyunları, Salıncağa binen gençler, hayvanlarla arkadaşlık eden çocuklar, tören alanında  renkli görüntüler oluşturdu.

Eğlence programının en dikkat çekici bölümlerden biri de  ata binme ve atlı spor gösterileriydi.  At üstünde adeta dans eden gençler, at binmede erkekler kadar mahir genç kızlar,  çocuklar ve tabii safkan Ahal Teke atları tüm izleyenleri heyecanlandırdı ve büyüledi.

Türkmenistan’da Nevruz,  Milli Bahar Bayramı olarak kutlanıyor ve  iki gün resmi tatil yapılıyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest