GenelGüncel

Türkmenistan Tarafsızlık Günü’nü kutluyor

Uluslararası Tarafsızlık Günü münasebetiyle  “2018 Büyük İpek Yolunun Kalbi Türkmenistan” teması çerçevesinde ”Büyük İpek Yolunun Mirası ve Günümüzde Uluslararası İlişkileri” konulu uluslararası bir konferans ve sergi düzenlendi.

Konferans, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un mesajının okunması ile başladı.

Berdimuhamedov mesajında Tarafsızlık Günü’nü kutladıktan sonra, Büyük İpek Yolu’nun doğasında bulunan barış ve güvenlik ilkelerinin bugün, dünyada  barış ve güvenliğin güçlendirilmesinde büyük rol oynadığını ifade etti.

Büyük İpek Yolu üzerinde oluşan muazzam ruhsal mirasın; farklı kültürler arasında açıklık, karşılıklı güven ve yakınlaşma ilkelerini yansıttığını belirten devlet başkanı, uluslararası ilişkilerde tarafsızlık politikasının bu ilkelere bağlılığın bir örneği olduğunu vurguladı.

Konferansa birçok ülkenin temsilcisinin yanısıra Birleşmiş Milletlerden temsilciler, konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’yi temsilen bir konuşma yapan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver konuşmasında,”Daimi Tarafsızlık” Statüsünün Türkmenistan’a sağladığı kazanımların en başında, güvenlik ve istikrarın geldiğini ifade etti.

Tarafızlık statüsünün, ülke kaynaklarını silahlanmaya değil, kalkınmaya yönlendirdiğini ifade eden Suver, Türkmenistan’ın bu vasileyle bölgede prestij kazandığını vurguladı.

Türkmenistan, 12 Aralık 1995 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 185 ülkenin oybirliği ile “Daimi Tarafsızlık Statüsü” kazandı.

22 yıldan bu yana 12 Aralık tarihi “Tarafsızlık Bayramı” olarak kutlanıyor ve resmi tatil oluyor.

BM Genel Kurulu, Türkmenistan’ın başvurusu üzerine geçen  yılın Şubat ayında aldığı bir karar ile de; 12 Aralık gününü, “Uluslararası Tarafsızlık Günü” olarak ilan etti. Bu nedenle  12 Aralık tarihi, “Uluslararası Tarafsızlık Günü” olarak kutlanıyor.

  Uluslararası Tarafsızlık Günü, resmi tören ve halka açık programlarla kutlanacak.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest