GenelGüncel

Türkmen Ressamların Fırçasından Türkiye

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat Güzel Sanatlar Müzesi’nde açılan resim sergisinde, Türkmen ressamlar Allamurat Muhammedov, Kakabay Gullayev, Hocamuhammet Çüriyev, Gülnaz Rozıkulova, Ahmet Hallıyev ve Berdigulu Amansahedov’un eserleri sergileniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkmenistan Kültür Bakanlığı ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığının işbirliği ile  Aşkabat Büyükelçiliği tarafından yürütülen “Türkmen Ressamların Fırçasından Türkiye” projesi, bu yıl Karabük ve Çankırı şehirlerini kapsamına aldı.

Türkmen sanatçılar resimlerinde, Çankırı ve Karabük şehirlerine ait kültürel değerleri, doğal güzellikleri, kırsal manzaraları, kadim mimari ve tarihi zenginlikleri yansıtıyor.

 Türkmen ressamlar, çam ormanları, safran çiçeği, geleneksel Safranbolu evleri ve lokumuyla tanınan Karabük’ün UNESCO’nun “Dünya Miras Kenti” olarak ilan ettiği Safranbolu ile Çamlık Doğal Parkı ile  Çankırı’nın kaya tuzu mağaraları, tabiat anıtları, Selçuklu ve Osmanlı eserleri, ayrıca Roma ve Bizans dönemi kalıntıları izlenimlerini, fırçalarıyla Türkmen halkına aktarıyor.

Sergide, Türkmen ressamların tarihi ve doğal güzellikleriyle Çankırı ve Karabük illerimize ilişkin duygu ve izlenimlerini yansıttıkları 86 yağlı boya tablo sergileniyor.

Diplomatik temsilciler, medya mensupları, Türk ve Türkmen vatandaşların katıldığı sergi açılışında bir konuşma yapan Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Türkmen-Türk ortak kültür ve sanat projesi olan “Türkmen ressamların fırçasından Türkiye” nin, 2007 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği tarafından, Türkmenistan Kültür ve Dışişleri Bakanlıklarının işbirliğiyle yürütüldüğünü belirtti.

Bu proje kapsamında, Türkmen ressamlar tarafından bugüne kadar Türkiye’deki 19 şehrin resmedildiğini ifade eden Kapucu,  Türkmen ressamların bu yılki ilham kaynağının, Karabük ve Çankırı illeri olduğunu belirtti.

Sözkonusu projenin iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere katkısını sürdüreceğini vurgulayan Büyükelçi Kapucu, 8-15 Mayıs 2018 tarihlerinde Çankırı ve Karabük illerini ziyaret ederek atölye çalışmalarını yapan Türkmen ressamların, bu illerin valilikleri tarafından ağırlandığını ve serginin bu yıl sonbaharda Karabük ve Çankırı’da da açılacağını sözlerine ekledi.

Serginin açılışında bir konuşma yapan ve TRT’ye açıklamalarda bulunan Çankırı Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Aşkabat’ta bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu, Çankırı Valiliği olarak, iki kardeş halk arasındaki tarihi ve kültürel ortaklıklara katkı sunmaya her zaman hazır olduklarını ifade etti.

TRT’ye konuşan Türkmen ressamlar da, Türkiye’de böyle bir proje içinde yer almaktan mutluluk duyduklarını, Türkiye’de büyük bir yakınlık ve konukseverlikle karşılandıklarını, Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliğinden çok etkilendiklerini ifade etti.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest