GenelGüncelTürk Dünyası

Türk Okçuluğu 2019’da UNESCO’da

Türk Destanı “Dede Korkut”un 17’nci unsur olarak UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından “Türk Okçuluk Geleneği” için kolları sıvayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, dosyanın 2019’daki komite toplantısında görüşülerek karara bağlanmasını bekliyor.

Sürecin icracı birimi Bakanlık Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Türkiye adına UNESCO’da yürüttükleri çalışmalar hakkında, Türkiye’nin 2003’te ilan edilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne 2006’da taraf olduğunu ifade etti.

Sırada “Türk okçuluğu” var

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, UNESCO için gelecek dönem yürütülecek çalışmalara yönelik şunları söyledi:

“UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne 2019 yılında kaydettirilmek üzere ‘Geleneksel Türk Okçuluğu’ isimli aday dosyamız hazırlandı. Dosya bu yıl UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sekreterliğine gönderildi.

Ülkemiz UNESCO’ya en fazla unsur kaydettiren ülkeler arasında ilk beşte yer aldığından, her yıl gerçekleşen başvuru yoğunluğuna göre en çok unsur kaydettiren ülkelere uygulanan kota uygulaması ülkemize de uygulanmıştır. ‘Geleneksel Türk Okçuluğu’ adlı aday dosyamızın 2019 yılında gerçekleştirilecek olan 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda görüşülmesi beklenmektedir.”

İbiş, “Geleneksel Türk Okçuluğu’ Türkiye’de gerçekleştirilen geleneksel okçuluk sporu etrafında şekillenen, yüzyıllar içinde belirlenmiş ilkeleri, kuralları, ritüelleri ve toplumsal uygulamaları, geleneksel zanaatkarlıkla üretilen ekipmanları, okçuluk disiplinleri ve atış tekniklerini barındıran bir somut olmayan kültürel miras unsurudur” dedi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest