GenelGüncelTürk Dünyası

Türk Dünyası Öncüleri -Cemal Mustafayev ve Borçalı Türkleri konferansı Bursa’da Gerçekleştirildi

Gürcistan’ın Borçalı Türkleri ve Prof. Dr. Cemal Mustafayev’e ithafen TÜRKSOY tarafından düzenlenen “Türk Dünyası Öncüleri” konferansı Bursa’da gerçekleştirildi.

Ulusararası Türk Kültür Teşkilatı TÜRKSOY ve Bursa Osmangazi Belediyesi işbirliğinde düzenlenen etkinliğe Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Kır, Borçalı Derneği Başkanı Zelimhan Memmedli, TÜRKSOY temsilen Vügar Novruzoğlu, Bursa’daki çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve aşıklık geleneğine gönül verenler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Cem Kürşad Hasanoğlu, Balkanlardan Çin’e kadar atalarımızın yaşadığı toprakları yurt olarak bildiklerini, Osmangazi Belediyesi olarak Türk Dünyası ile ilişkilerini her zaman sıcak tuttuklarını ve çeşitli etkinlikler düzenlediklerini vurguladı. Hasanoğlu, bugün misafir ettikleri Borçalı Türklerinin, Dede Korkut’un yüzyıllar önce miras bıraktığı geleneklere sıkıca sarılarak günümüze kadar yaşattıklarını, Dede Korkut’un sesini, nefesini farklı bir avazla, farklı bir sedayla fakat aynı ruhla bizlere ulaştırdıklarını belirtti.

Konuşma yapan Borçalı Derneği Başkanı Zelimhan Memmedli, Borçalı’nın tarihi, yaşam tarzı, gelenekleri ve bilim adamları hakkında konferans katılımcılarına geniş bilgi verdi. Borçalı’nın ünlü düşünürlerinden Prof. Dr. Cemal Mustafayev hakkında da bilgi veren Memmedli, Mustavayev’in ünlü düşünürlerin ve irfan hocalarının düşüncelerini “önce insan” şiarıyla genç nesillere aktardığını dile getirdi. Memmedli, Borçalı Türklerinin Türk Dünyası’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Türk cumhuriyetleriyle ilişkilerini daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Borçalı Aşıklar Derneği Başkanı, şair Osman Ahmetoğlu tarafından Borçalılı şairlerinin gönül dünyasının yansıması şiirlerden oluşan şiir dinletisinin ardından Gürcistan Borçalı’dan Nargile Mehtiyeva, Türkiye’den Selahattin Dündar ve Azerbaycan’dan Termeyhan Kurbanov aşıklık sanatının çeşitli örneklerinden oluşan mini konser sergiledi.

Etkinlikte sahne alan aşıkların sazlı sözlü performansı ve Borçalı Sarvan Folklor Dans Grubu’nun solisti Aygün Hesenova’nın geleneksel dans gösterisi izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

The 8th Conference on Pioneers of the Turkic World held in TURKSOY Headquarters was dedicated  to Prof. Dr. Cemal Mustafayev, the famous philosopher of Borchaly

mesothelioma lawyer center

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest