GenelGüncel

Türk Dünyası Çocuk Şöleni

23. Türk Dünyası Çocuk Şöleni” Şölen Gösterisi’yle devam etti.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nca, Türk Cumhuriyet ve topluluklarında yaşayan Türk çocuklarının Türkiye’yi tanımaları, dünyanın dört bir köşesinde yaşayan kardeşleriyle bir araya gelmeleri, dostluklar edinmeleri ve kardeşlik bağlarını güçlendirmeleri amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, misafir öğrenciler, Bağcılar Olimpik Spor Kompleksi’ndeki “Şölen Gösterisi”nde buluştu.

Şölende “Anayurt” şarkısı eşliğinde, ellerinde ülkelerine ait bayrak ve kostümlerle yürüyerek protokolü selamlayan gruplar, Türk büyüklerine ve şehitlere saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudu.

Ezgi ve marşlar eşliğinde halk oyunlarını icra eden çocuklar, büyük bir ilgiyle karşılanırken, Türkiye’den ise Şehit Büyükelçi Galip Balkar Ortaokulu Grubu, “Başbar”, “Hoş Bilezik” ve “Hançerbarı” oyunlarını sergiledi.

“Türklük şuurunun idraki, Türk birliğinin idrakidir”

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan yaptığı açılış konuşmasında, “Hocamız Turan Yazgan’ın başlattığı ve büyük heyecanla, şevkle, arzuyla, bizzat her aşamasıyla ilgilenerek gerçekleştirdiği şölenimizi, maalesef son dört yıldır hocamızın manevi huzurunda gerçekleştiriyoruz. Hocamızın bütün çocukların birbirini tanıması, Türkiye’deki kardeşleriyle kucaklaşması, Türklük şuuruna ermeleri ve Türklük gururunu yaşamaları amacıyla hayata geçirdiği Türk Dünyası Çocuk Şöleni’nin ilki 23 sene önce gerçekleşmişti ve o günden sonra her sene gerçekleştirilmekte, bundan sonra da gerçekleştirilmeye devam edecektir.” dedi.

Yakutistan’ın Saka Türkleri’nden başlayarak, Kuzey Makedonya’daki Türklere kadar Türk coğrafyasının her noktasından kendi bayrak ve kıyafetleriyle gelen çocukların, Türkiye’de misafir olduğu ailelerde pek çok ortak noktayı gördüğünü ve aynı milletin birer parçaları olduklarını idrak ederek kendi ülkelerine döndüğünü söyleyen Yazgan, şunları kaydetti:

“Bu Türklük şuurunun idraki, hem Türkiye’deki Türk çocuğu hem de tüm Türk coğrafyasının değişik noktasından gelen Türk çocukları için çok önemli ve Türk birliğinin idrakidir. Katılan her çocuk, artık Türk dünyasının sesi olmaktadır. Türk dünyası çocuklarının, dünyanın geleceği olduğunu düşünüyor ve böyle olacağına inanıyoruz. Sevgili çocuklar, burada kuracağınız dostluk köprülerini sürekli edinin ve kardeşlerinizle kucaklaşın. Türkiye’nin de sizin vatanınız olduğunu ve aynı milletin evlatları olduğunuza ve aynı dili konuştuğunuza şahit olun ki bu bağ güçlü olsun. Ancak böyle dilde, fikirde, işte birlik ve bütünlük sağlanacak, Türk milleti ancak böyle tarihteki hak ettiği yere yeniden kavuşacaktır. Bizler de hocamızın vasiyeti olan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün gördüğü Türk birliğini, her Türk çocuğunun görmesini ancak böyle sağlayabiliriz.”

“Vatanımızı sevin”

Şölene katıldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Azerbaycanlı sanatçı Azerin ise “Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşlarının, dava ve fikir arkadaşlarının, bu topraklar için canını feda edenlerin, sizlere, bizlere ve dünyanın bütün çocuklarına miras bıraktığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız bir kere daha kutlu olsun.” dedi.

Azerin, şölenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Balkanlar, Ahıska Türkleri, Kırgızistan olmak üzere bütün Türk topluluklarımızın burada olması çok güzel. İşte bizim birliğimiz ve beraberliğimiz budur. Turan Yazgan hocamızın ruhu şimdi şad olmuştur çünkü sizleri böyle hep beraber burada görüyor. Çocuklar, mutlu, mesut ve bahtiyar olun vatanımızı sevin ve bundan sonra da Türk dünyasının birliği ve beraberliği için biliyorum ki elinizden geleni yapacaksınız. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti… çünkü Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın bütün çocuklarına böyle güzel bir bayramı armağan etmiştir.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra çocukları sahneye davet eden Azerin, “Çırpınırdı Karadeniz” şarkısını seslendirdi.

Etkinliğe, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ile Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest