Türk Dünyası

TURAN

Kırım Türkü rahmetli İsmail Gaspıralı‘ya göre Turan;

Dilde, Fikirde, İşte Birlik

Ziya Gökalp ise Turanı;

Vatan ne Türkiye’dir, Türklere ne Türkistan, Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir; Turan olarak tanımlamıştır.

Turan’ın fikir babaları ve bu fikrin büyümesinde rolü geçen diğer Türk büyüklerinin de tanımları ortak bir payda da kesişmiştir. Turan nedir sorusunun cevabı, ortak payda olan sevmektir.Türk toplumunda sevmek aile geleneğinden gelmektedir.

Türk sosyal yapısında aile yani toplumun çekirdeği sıra, saygı ve sevgi gibi kavramlarla birbirine bağlı ve güçlü kalmıştır. Aile de töre hakimdir. “Hakan susar töre konuşur” bu yüzdendir ki tarihte kurulmuş her Türk devleti dağılma sürecinde aileye yani çekirdeğe kadar sürekli bölünmüş fakat bu bölünme çekirdekte durmuştur. Her yeni Türk devleti kurulurken aileler birleşerek sülaleleri, sülaleler birleşerek boyları, boylar ise birleştiğinde yeni bir Türk devletini oluşturmuştur.

Dolayısıyla dünya Türk devletinin olmadığı bir dönem yaşamamıştır. Bu sistemin en güçlü yanı ailedir. Aileyi ayakta tutan ise sevgidir.Turan fikrini yüzyıllardır ayakta tutan da Türklerin birbirine olan sevgisidir.

Türkiye boyu, Kazakistan boyu, Azerbaycan boyu, Kırgızistan boyu, Özbekistan boyu ve diğer boyların da bir araya gelerek oluşturacağı birleştirici devletin adı “Turan“dır.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest