GenelGüncel

TİKA’dan Kosovalı Çiftçilere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen  “Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı” kapsamında Kosova’da ‘Sürdürülebilir Arı ve Arı Ürünlerinin Geliştirilmesi’ ile ‘Küçükbaş Hayvan Islahı ve Üretiminin Geliştirilmesi’ projeleri uygulamaya konuldu.

“Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı”, bölgede kırsal kesimde yaşayan halkın refah seviyesini yükseltecek gelir getirici faaliyetler için çeşitli tarım ve hayvancılık projelerinin hazırlanıp uygulanmasını içeriyor.

Küçükbaş hayvan ıslahı ve üretimi geliştiriliyor

2018 yılında ise programa Kosova da eklenerek üçüncü aşama başlatıldı. Program ile bölgede süt verimi yüksek Sharr ırkının ıslahı sağlanacak ve bölgede yöresel olarak üretilen, yüksek fiyattan alıcı bulan, kişisel pazarı oluşmuş ve pazarlama sorunu bulunmayan Sharri peynirinin hijyenik şartlarda üretimi için 30 aileye peynir kaynatma kazanı, peynir mayalama teknesi ve kurutma rafı temin edilecek.

78 aileye 710 küçükbaş hayvan dağıtımı

TİKA tarafından başlatılan program kapsamında Dragaş, İstog, İpek, Prizren, Rahovec, Gilan, Yakova, Viti, Kamenic ve Maliseva olmak üzere 10 belediyede 78 yararlanıcı aileye 710 koyun ve koç dağıtımı yapıldı. Proje ile dar gelirli ailelerin köylerden göç etmelerinin önüne geçilebilmesi ve doğal olarak sosyal barışın muhafaza edilmesi ile birlikte istihdamın arttırılması da planlanıyor.

Düzenlenen teslim törenine Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Dragaş Belediye Başkanı Şaban Şabani, Priştine Üniversitesi Ziraat ve Veteriner Fakültesi akademisyen ve öğrencileri ile çiftçiler katıldı.

Projenin şu ana kadar uygulanmış en ciddi ve en büyük proje olduğunu vurgulayan Büyükelçi Kılıç, “İnanıyoruz ki bu proje, köylerinizdeki ekonominin ve istihdamın gelişmesine, küçükbaş hayvancılığın desteklenmesine ve et ve süt üretiminin arttırılmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Kosova Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Derneği Başkanı Emin Kolloni de Kosova’nın yüzyıllık müttefiki olarak adlandırdığı Türkiye’ye desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti. Türkiye’nin ekonomik olarak güçlü kalması temennilerinde bulundu.

Türk ve Kosovalı bilim adamları yerli ırk geliştirecek

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Muharrem Satılmış ve ekibinin takibini yaptığı programın ıslah projesi ayağında Priştine Üniversitesi Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi’i de saha çalışmalarına katılacak ve eğitim programları birleştirilecek.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest