GenelGüncelTürk Dünyası

TİKA’dan Azerbaycan’da Anne ve Çocuk Sağlığına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Azerbaycan’da yürütülmekte olan Anne ve Çocuk Sağlığı Programı kapsamında Şeki ve Gence’de 5 yaşa kadar çocuklar üzerinde acil durumlarda müdahalelere ilişkin “Çocuk İleri Yaşam Desteği” konulu teorik ve pratik eğitimler verildi.




Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye merkezli Yeryüzü Doktorları işbirliği ile Türkiye’den davet edilen eğitici doktorlar ve TİKA tarafından Türkiye’de ve Azerbaycan’da gerçekleştirilen eğitici eğitimlerine katılarak eğitici sıfatı alan Azerbaycanlı doktorlar tarafından Şeki ve Gence’de düzenlenen eğitimlere 17 bölgeden pediatrist, acil yardım ve yoğun bakım doktorların katıldığı eğitimler düzenlendi. Şeki ve Gence’de ikişer gün olmak üzere toplam dört gün süren eğitimlerde katılımcılara temel yaşam desteği, solunun yetmezliğinin tanınması ve tedavisi, şok tedavisi, travmalı çocuğa yaklaşım, ilaç kullanımı ve sık rastlanan ritim bozuklukları konularında teorik ve pratik bilgiler verildi.

TİKA’dan Azerbaycan’da Anne ve Çocuk Sağlığına Destek
TİKA’dan Azerbaycan’da Anne ve Çocuk Sağlığına Destek

Düzenlenen eğitimlere Göyçay, Gebele, Oğuz, Gah, Zagatala, Balaken, Şeki, Ağstafa, Gence, Göygöl, Goranboy, Ağdam, Tovuz, Şemkir, Samuh, Berde ve Gazah bölgelerinden toplam 69 kişi katılarak sertifika almaya hak kazandı.

816 doktora eğitim verildi

TİKA tarafından Azerbaycan’da bebek ölümlerinin azaltılması ve toplum sağlığı faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik yürütülen Anne ve Çocuk Sağlığı Programı 2014 yılından bu yana devam ediyor. Program çerçevesinde bugüne kadar başkent Bakü ve Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerinde 486 doktora yeni doğan canlandırma, 253 doktora çocuk ileri yaşam desteği ve 77 doktora pediatrik radyoloji ve işitme tarama olmak üzere toplam 816 doktora eğitim verildi. Anne ve Çocuk Sağlığı alanında devamlılığının sağlanması ve yerli eğiticilerin yetiştirilmesi amacıyla ayrıca 6 doktor TİKA’nın destekleriyle Azerbaycan’da ve Türkiye’de özel eğitici eğitimlerine katılarak eğitici doktor unvanını aldı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest