GenelGüncelTürk Dünyası

TİKA Kafkas İslam Ordusu Hatırasını Yaşatıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Serdar Çam Azerbaycan’da, Cumhurbaşkanımızın talimatları ile TİKA tarafından Gence’de müzeye dönüştürülen Şeyhzamanlı Ailesi Nuri Paşa Müze Evi’ni  ziyaret etti.

TİKA, Azerbaycan’ın bağımsızlığı için mücadele eden Nuri Paşa ve beraberindeki Türk ve Azerbaycanlı askerlerin hatırasını yaşatıyor. Kafkas İslam Ordusu komutanı Nuri Paşa Gence şehrinde bulunduğu dönemde, Şeyhzamanlı ve ailesi Paşayı karargah olarak kullanması ve konaklaması için evinde misafir etmişlerdi. TİKA, Kafkas İslam Ordusu ve Nuri Paşa’nın hatıralarının yaşatılması amacıyla Şeyhzamanlı ailesine ait evi müzeye dönüştürdü.

Evin tadilatı yapılarak iç avlusuna Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan’ın işgalden kurtarılmasını görsel olarak anlatan bilgi panoları kuruldu. Nuri Paşa’nın konakladığı oda dönemin şartlarını yansıtır şekilde düzenlendi ve odaya Nuri Paşa ve Nağıbey Şeyhzamanlı’nın hiper gerçeklik özellikli heykelleri yerleştirildi.

“İki devlet tek millet mesajını en güzel şekilde ortaya koyan bir eser”

TİKA Başkanı Serdar Çam müzeyi ziyaretinde Azerbaycan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Gerçekten bu ev iki devlet tek millet mesajını en güzel şekilde en güzel örneğiyle ortaya koyan bir eser. Bu konağın bütün gelecek nesillere bağımsızlığın, egemenliğin ve kendi ayakları üzerinde durmanın mutluluğunu hissettirmesini temenni ediyorum. Ben evi ziyaret ederken gerçekten duygulandım ve etkilendim. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, Başkonsolosluğumuza ve bize bu imkânı verdikleri için Azerbaycan devletine çok teşekkür ediyorum. “ şeklinde konuştu.

Müzenin iki ülke Cumhurbaşkanlarının ziyaretine hazırlanmış şekilde tamamlanıp, açılışının yapılacağını düşündüğünü belirten Çam, Şeyhzamanlı ailesinin torunlarından Arife Aliyeva ile de görüştü. Çam,  Müze evinin modernizasyonu ve daha interaktif bir hale gelmesi için TİKA tarafından desteklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kafkas İslam Ordusu ve Nuri Paşa

Birinci Dünya savaşında Kafkasya cephesinde savaşan Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ve Dağıstan’ın Osmanlı’dan yardım talep etmesi üzerine, Azerbaycan’a doğru sefere çıktı.

Gence’ye 25 Mayıs 1918’de ulaşan Kafkas İslam Ordusu Bakü’nün kurtuluşu için girdiği savaşlarda bin 130 şehit verdi.  Azerbaycan’ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba gibi birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor. 

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest