Foto GaleriGenelKırım Tarihi

Tarihin ilk savaş fotoğrafları 1855 yılında Kırım’da çekildi

Dünyanın ilk savaş fotoğrafları 1855’te Kırım’da Osmanlı – Rus Savaşı sırasında İngiliz fotoğrafçı Roger Fenton tarafından çekilmiştir.

Roger Fenton, Kırım’a 5 fotoğraf makinası, 700 cam levha, fotoğrafları yıkamak için şarap arabasından bozma bir atlı araba, fotoğraf kimyasalları ve 3 asistanla gitmişti.



Fenton, Londra’dan Kırım’a 1 ayda ulaştı, 3 ay sonra toplam 360’dan fazla fotoğrafla geri döndü. Fenton’ın çektiği 360 kare arasında Osmanlı Ordusu fotoğrafları vardı. Özellikle Osmanlı ordusunun başında bulunan Ömer Lütfi Paşa ve İsmail Paşa’nın da fotoğrafları çekilmişti. Yani dünyanın ilk savaş fotoğrafları arasında Türk paşaları da var. Osmanlı ordusuna bağlı bir grup Tatar Balaklava bölgesindeki yolları tamir ederken çekilen fotoğraflar.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest