GenelGüncelKültür Sanat

Kırım Kırım Kırılan Kırım Paneli düzenlendi

Seydişehir Belediye Başkanlığı, Dünya Kırım Tatar Derneği, Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle “Kırım Kırım Kırılan Kırım” konulu panel düzenlendi. 

kırım kırım kırılan kırım paneli

Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen panele Kaymakam Aydın ERDOĞAN, Belediye Başkanı Mehmet TUTAL, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Kutluk Kağan SÜMER, TOBB Üniversitesinden Prof. Dr. Toğrul ISMAYIL, NEÜ Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin ARIKAN, NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal ÖZCAN, Dünya Kırım Tatar Derneği Başkanı Mustafa SARIKAMIŞ, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

kırım kırım kırılan kırım – seydişehir

 Kaymakam ERDOĞAN selamlama konuşmasında: “İlçemiz için önemli bir gün. Kırım davası aktüel olan ve Türkiye gündeminden düşmeyen bir mesele. Değerli hocalarımız bilgilerini bizlerle paylaşacaklar” dedi.

kırım kırım kırılan kırım – seydişehir

Panelin açılış konuşmasını yapan Dünya Kırım Tatar Dernek Başkanı Mustafa Sarıkamış, Kırım konusunun başta Türkiye olmak üzere dünyada gündemde kalması gerektiğini söyleyerek: “Vatanımız Kırım Rusların baskısı altındadır. Bizim tek millet olarak emperyalizme karşı şuurlu olmamız gerekiyor. Kırım şehitlerimiz ile Afrin şehitlerimiz aynıdır. Türkiye bizim anavatanımızdır” dedi ve panelin hazırlanmasında emeği geçen Belediye Başkanı Mehmet Tutal ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Hüseyin Arıkan’a teşekkür etti.

kırım kırım kırılan kırım paneli

Daha sonra panelin moderatörlüğünü yapan Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arıkan: “Anlamlı bir toplantıda bir aradayız. Böyle önemli bir panelin Seydişehir’de yapılması bizleri mutlu etti. Nadir Uzman Hocalarımızı bir arada görmenin onurunu yaşıyoruz” diyerek panelin açılışını yaptı.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal ise: “Bir söz vardır; unutmayacağız, unutturmayacağız diye. Bu tür programlar İslam ümmetinin ve Türk dünyasının gördüğü zulümleri hatırlatarak hafızalarımızda kalmasını sağlayacaktır” diyerek panelin önemine işaret etti.

Tutal konuşmasının devamında: “Maalesef İslam ümmetinin ve Türk dünyasının nereye savrulduğu bilinmemektedir. Zulümler arzu etmediğimiz noktada ilerlemektedir. Suriye ve Filistin’de olduğu gibi Türk Cumhuriyetleri’nde de her türlü zulme karşı koyabilecek güçlü bir ordumuz mevcuttur. Onun için dünyanın gözü bizdedir” ifadelerini kullandı.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Kemal Özcan ve Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, 1783 yıllarında Ruslar tarafından işgal edilen, 1 Milyon 800 Bin Kırım Tatarının göç etmeye zorlandığı ve 18 Mayıs 1944 yılında 180 bin Kırım Tatarının yurtlarından edildiği felaket yıllarının tarihçesinden söz ettiler. Konuşmacılar Kırım’ın efsane liderlerinden İsmail Gaspıralı ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun bağımsızlık için verdiği mücadeleleri anlattılar.

Panelin son konuşmasını yapan Azerbaycanlı bilim adamı Prof. Dr. Toğrul Ismayıl: “Türkiye, Türkiye dışında yaşayan her bir Türk’ün kıblegâhıdır. Türkiye bizim ortak vatanımızdır. Sınır ötesinde olan Kürt, Türkiye’de ki yaşayınca Kürt oluyor, Sınır ötesinde yaşayan Arap, Türkiye’de yaşayınca Arap oluyor. Nasıl oluyor da sınır ötesinde ki soydaşlarımız Türkmen, Türkiye’de yaşayan Türk oluyor. Ben bir Azerbaycanlıyım. Ama Türk’üm. Hepimiz Türk’üz” dedi.

Bu birliğimizi bozmak için önce dilimizi bozdular diyen Prof. Dr. Ismayıl: “Daha önceleri ister Türkmenistan’a ister Azerbaycan’a gidin, bütün Türkler konuştukları dille anlaşabiliyordu. Kasıtlı olarak dilimizi bozdular. Kırım Türkiye için önemlidir. Kırım Tatarlarının güvenlik meselesine Türkiye Cumhuriyeti önem vermelidir. Bununla da kalınmayıp STK örgütleri ve derneklerin de milli uyanışımıza katkı sağlaması lazım. Kırım, Kırım Tatarlarının öz vatanıdır ve bir Türk yurdudur. Bunları söylememin sebebi Kırım’da yeniden bir insanlık faciası yaşanabilir diye korkuyor olmamdır” dedi.

Ayrıca Kırım’ın efsane liderlerinden İsmail GASPIRALI ve Mustafa Abdülcemil KIRIMOĞLU’ nun bağımsızlık için verdiği mücadeleleri anlattılar. “Ortak Vatan Türkiye” vurgusunun öne çıktığı panelin sonunda Dünya Kırım Tatar Derneği tarafından İlçe Kaymakamı Aydın ERDOĞAN, Belediye Başkanı Mehmet TUTAL, Dekan Prof. Dr. Hüseyin ARIKAN ile panelistler NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal ÖZCAN, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Kutluk Kağan SÜMER, TOBB Üniversitesinden Prof. Dr. Toğrul ISMAYIL’ e plaket takdim edildi.

Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi
kırım kırım kırılan kırım
kırım kırım kırılan kırım
kırım kırım kırılan kırım
kırım kırım kırılan kırım
mustafa sarıkamış - toğrul ismayıl
mustafa sarıkamış – toğrul ismayıl

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest