GenelGüncelKültür Sanat

Qırımtatar Halq Bayramları ‘Tepreş’

Tepreç (Romaniya ve Türkiye diasporasında Tepreş dep aytıla) Hıdırlezden soñra yapılğan bir qırımtatar halq bayramıdır.

Bir-birlerine yaqın köylerniñ halqları bir arada toplaşıp eglenirler. Tepreç künü qalaqay tığırtıp başlar. Tığırtılğan qalaqaynıñ üst beti kökke baqar ise o sene bereketini aruv olacağı tüşünilir. Tepreç künü türlü eglenceler yapılır. Bular, küreşler, yırlar, güzel hamır aş yarışmaları, çıñlar ve çeşit eglencelerdir.

Qırımtatar Halq Bayramları ‘Tepreç-Tepreş’

Menba : Crh Wikipedia




Тепреч (Романия ве Тюркие диаспорасында Тепреш деп айтыла) Хыдырлезден сонъра япылгъан бир къырымтатар халкъ байрамыдыр.

Бир-бирлерине якъын койлернинъ халкълары бир арада топлашып эгленирлер. Тепреч куню къалакъай тыгъыртып башлар. Тыгъыртылгъан къалакъайнынъ усть бети кокке бакъар исе о сене берекетини арув оладжагъы тюшюнилир. Тепреч куню тюрлю эгленджелер япылыр. Булар, курешлер, йырлар, гузель хамыр аш ярышмалары, чынълар ве чешит эгленджелердир.

Къырымтатар Халкъ Байрамлары ‘Тепреч-Тепреш’

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest