Kırım Tarihi

QIRIM HANLIĞINIÑ TOPRAĞI “HACIBEY” ODESA

Yañı adıneñ Odesa şehri.
Ukrainanın cenubinde bir liman şeeridir.
Qırım topraqlarından hacı namzetleriniñ bu Hacıbey şeerindeki limandan gemilerneñ ketmesinden sebep bu şeere Hacıbey adı berilgendir.
Osmanlı ve Qırım Hanlıgına dair pek eserler qalmasa da şeerdeki balaban kale bu şeerniñ bir vaqıtlar bizim atalarımıznıñ toprağı olğanını isbatlay.

kirim hanligi 1613
kirim hanligi 1613

Qırım Hanlığı ve Osmanlıdan evel ise bu topraqlarda Cenevizler yaşay ediler. Cenevizler bu yerde liman olmasından sebep ticaret içün qullanğan ediler.

Qırım Hanlığı devrinde de bu yer ticaret ve ulaşuv içün qullanıldı.
1484 senesinde Sultan Bayezid Akkermanı fethetti ve mında balaban bir kale tiklenüvi içün emretti. Osmanlı-Rus Cenkinden soñ Osmanlı Devleti bu topraqlarñı coydı ve mında yaşağan Qırımtatarlar ise Anadolu topraqlarına ve Dobrucağa hicret etmege başladılar.
Bu şeer 1795 senesingecek “Hacıbey” dep anıla edi bu tarihten soñ şeernin adı Odesa dep deñiştirildi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest