GenelGüncelTürk Dünyası

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Nazarbekov TÜRKSOY’da

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Ozodbek Nazarbekov ve beraberindeki heyet, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’u ziyaret ederek TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov ve TÜRKSOY çalışanları ile görüştü.

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Nazarbekov TÜRKSOY’da

TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde yapılan görüşmede Düsen Kaseinov ve Ozodbek Nazarbekov, TÜRKSOY ile Özbekistan arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve yakın gelecekte yapılacak ortak faaliyetleri ele aldı.

Konuşmasında, Kırgızistan’ın Çolpan Ata kentinde 3 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen Türk Konseyi’nin 6. Zirvesi’ne ‘onur konuğu’ olarak katılan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in, Ortaçağ Türk – İslam medeniyetinin nadir kültürel ve mimari anıtı olan kadim Hive kentinin, 2020 yılında “Türk Dünyası Kültür Başkenti” adayı olduğunu açıkladığını hatırlatan TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov, Özbekistan’ın bayrağının her zaman TÜRKSOY binasında dalgalandığını ve yerinin bulunduğunu kaydetti.

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Nazarbekov TÜRKSOY’da

Bu kapsamda Özbekistan Kültür Bakanı Bahtiyar Sayfullayev’in davetlisi olarak Özbekistan’ın Taşkent, Urgenç ve Hive şehirlerinde resmi ziyarette bulunduklarını kaydetti.   

Konuşmasında Özbekistan’ın diriliş dönemini yaşadığını ve bu dönemde ilişkilerin olmadığı durgunluk dönemini telafi etmek için daha büyük özveriyle çalışmaları gerektiğini dile getiren Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Ozodbek Nazarbekov şöyle konuştu:

“Bugün TÜRKSOY Teşkilatı’nı ziyaret ettik. Ziyaretimiz çok güzel ve verimli geçti. Geçmiş yıllarda işbirliğimize kısa süreliğine ara verdiğimizden, TÜRKSOY ile hızlı ve kesin bir şekilde ilişkilerimizi güçlendirmemiz gerekiyor.

Bu kapsamda TÜRKSOY, Özbek edebiyatının önemli temsilcilerinden büyük yazar Abdullah Kadiri’nin doğumunun 125. yıldönümü vesilesiyle çalışmalarını başlattı. Bu yıl içerisinde TÜRKSOY ile birlikte Abdullah Kadiri’ye ithafen çeşitli anma etkinliklerini gerçekleştireceğiz.

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Nazarbekov TÜRKSOY’da

TÜRKSOY Daimi Konseyi tarafından Kırgızistan’ın Oş şehri “2019  – Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak ilan edildi. 2020 yılında da Özbekistan’ın Hive şehrinin Türk Dünyasının Kültür Başkenti olmasını umut ediyoruz. Bu çerçevede kadim Harezimşahlar Devleti’nin tarihini konu alan bir diziyi Türk yapımcılarıyla birlikte çekmeyi istedik. Bu ziyaretim kapsamında yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ ile görüşme gerçekleştirdik. Karar verdiğimiz anda çekimlerimize başlayacağız. Nasip olursa “2020 Hive – Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılış Töreni”nde dizinin prömiyerini yapacağız.

Bugün hızla gelişme ve yenilenme sürecindeki Özbekistan’ın TÜRKSOY ile işbirliğini geliştirmesi ve güçlendirmesi çok önemlidir. Çünkü Özbek halkının kültürünü, örf ve adetlerini en iyi şekilde bütün dünyaya tanıtacak en doğru kurum TÜRKSOY’dur.

Özbekistan 2019 yılında 2 büyük uluslararası festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Birincisi  Âşıklar Festivali, ikincisi de “El Sanatları Festivali”. Özellikle Aşıklık geleneği Türk Dünyası’nın ortak sanatıdır. Söz konusu festivallerin organize edilmesinde ve Türk Dünyası’ndan katılımcıların sağlanmasında TÜRKSOY’un Özbekistan’a çok büyük katkı sağlayacağına inancım tamdır.”

Görüşme sonunda Düsen Kaseinov, Ozodbek Nazarbekov’a dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 90. Doğum yıldönümü vesilesiyle hazırlanan “Cengiz Aytmatov Madalyası” ve “Cengiz Aytmatov’u Okumak” isimli sanat albümünü takdim etti.

Genel Sekreterlik binasını da gezen ve TÜRKSOY faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alan Nazarbekov, TÜRKSOY fotoğraf sergisi ve yayınlarıyla yakından ilgilendi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest