GenelGüncel

Özbekistan Kırım Tatar Sürgünü için anma töreni düzenledi

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Kırım Tatar Sürgünü’nün 75. yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Kırım Tatar Milli Medeniyet Merkezi tarafından Taşkent’teki Şehitler Hatırası külliyesinde düzenlenen törene, aralarında Ukrayna’nın Taşkent Büyükelçiliği görevlileriyle ülkede yaşayan çok sayıda Kırım Tatarı ve Özbek katıldı.

Sürgünde ölen Kırım Tatarlarının anısına Şehitler Hatırası Anıtı’na çiçek bırakılmasıyla başlayan törende, sürgünde ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunularak, Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Ukrayna’nın Taşkent Büyükelçiliği mensupları da anıta çelenk bıraktı.

Kırım Tatar Milli Medeniyet Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Zakir Acıosman, anma töreninde yaptığı konuşmada, Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilmesinin yıl dönümü dolayısıyla toplandıklarını belirterek, çok sayıda Kırım Tatarı’nın 75 yıldan bu yana vatanlarından uzakta, sürgünde yaşadıklarını belirtti.

Sovyetler Birliği, 1944’te 140 binden fazla Kırım Tatarını Özbekistan’a sürgüne göndermişti. Sovyetler Birliği’nin parçalanmasının ardından Özbekistan’a sürülen Kırım Tatarlarının büyük kısmı, öz vatanlarına dönmüştü. Özbekistan’da hala 30 binden fazla Kırım Tatarı yaşıyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest