GenelGüncel

Orta Asya’daki en yüksek yapı olarak bilinen Taşkent televizyon kulesi

İnşaatına 1978’de başlatılarak 6 yılda tamamlanan 375 metre yüksekliğindeki kule, radyo ve televizyon yayıncılığının yanı sıra gerek seyir terası gerekse 45 dakikada bir tur atarak dönüşünü tamamlayan “Kainat restoranı” ile 33 yıldır vatandaşların uğrak yerlerinden biri konumunda bulunuyor.

Dünyanın en yüksek kuleleri arasında 12. sırada yer alan yapı, Taşkent’in tam merkezinde ve en yüksek noktasında yer alıyor. Her gün yüzlerce insanın ziyaret ettiği kule, özellikle Taşkent’i görüntülemek isteyen fotoğrafçıların tercih ettiği mekanların başında geliyor.

Kulenin girişinde oluşturulan müzede, dünyadaki en yüksek televizyon kulelerinin küçük maketleri ve onlar hakkında bilgiler yer alıyor. Kulenin girişinde yer alan iki büyük seramik panoda ise uzaya ilk çıkan Rus kozmonot Yuri Gagarin ile ünlü Özbek ressamlar tarafından çizilmiş resimlere yer veriliyor.

Taşkent’in simgesi haline gelen ve şehrin her tarafından görünen kule, dönen restoran “Kainat”ı da içinde barındırıyor. Kulenin 98 – 104’üncü metrelerinde bulunan mavi ve kırmızı salonlardan oluşan restoranda aynı anda 120 kişiye hizmet verilebiliyor.

“Evlenme teklifleri de yapılıyor”

Taşkent Televizyon Kulesi görevlisi Muhabbet Mirzayeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuleyi Taşkent’in her tarafını izleme imkanı vermesinden dolayı, her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

Mirzayeva, kulenin üst kısmındaki restoranda özel gün ve diğer etkinliklerin düzenlendiğini belirtirken, restoranda çeşitli yemeklerin yanı sıra kuleye özgü “Gökdelen” kokteylinin hazırlanarak konuklara sunulduğu anlattı. Mirzayeva, son dönemde bazı gençlerin evlenme tekliflerini kulenin seyir terasında yaptığını da ifade etti.

En üstteki Özbekistan bayrağı 2 yılda bir değiştiriliyor

Kule görevlilerinden edinilen bilgiye göre, 93 metrelik üç ayaklı demir-çelik yapı üzerine inşa edilen kule, birbirine bağlanan ana gövde, 3 destek ayak ve metal yapılardan oluşuyor.

Toplam ağırlığı 6 bin tonu bulan kulenin 220. metresinde meteoroloji istasyonu yer alıyor. Kuleye iniş ve çıkışlarda saniyede 4,8 metre hızla hareket eden 3 asansör kullanılıyor.

Kulenin en üstünde bulunan Özbekistan bayrağı, dağcılar tarafından 2 yılda bir değiştiriliyor. TRTAVAZ

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest