Kırım Tarihi

Kırım’da Mamut Kalıntıları Bulundu

Kırım’da Mamut Kalıntıları Bulundu.

Kırım’da bir yol çalışması sırasında milyonlarca yıl öncesinde yaşamış filgiller familyasına ait mamutlarla ilgili yeni bulgular ortaya çıktı. Kırım’ın doğusu ve batısı arasında bağlantı görevi görecek Tavrida otoyolunun yapımı sırasında milyonlarca yıl önce yaşamış mamutların kalıntılarının bulunduğu bir mağara keşfedildi.Rusya Mağara Bilimciler Birliği Başkanı Gennadiy Samohin konu ile ilgili “Mağara, 1015 metre uzunluğunda eşsiz bir mağara. Topoğrafik çekimler yapıldı ve jeofizik araştırmalar mağaranın devamının olduğunu gösteriyor. Şu anda bu, Kırım kırsalındaki en büyük mağara durumunda. Mamut parmakları ve küçük mamuta ya da mamut atalarına, mastodonlara ait dişler bulduk. Yaşları 75-100 bin yıl civarında. Bunun yanında, çok sayıda boru şeklinde kemik tespit edildi. Bunların insan yapımı olduğu varsayılıyor” dedi.

Mastodonlar, yaklaşık 10.000 yil once Kuzey Amerika’da yaşamış file benzeyen mamut türleridir. Boyları yaklaşık 3 metredir ve ağırlıkları 5 tona kadar ulaşabilir. Bu türün ortadan kaybolmasına neden olabilecek türün insanlar olduğu düşünülmektedir. Amerika’ya gelen ilk insanların bu türleri öldürerek hem yiyecek hem de kürk ihtiyaçlarını giderdikleri konusunda teoriler var fakat bu konuda kesin bilgiler yok.

Bilinen en son mamut türlerinin MÖ 1700 yılında yaşadığı tespit edildi. Genellikle yükseklikleri mastodon türüne nazaran 4,5 metredir ve dişleri büyük, kıvrıktır. Postları nedeni ile çok soğuk iklimlerde yaşadıkları düşünülmektedir. Daha önce de mamutlardan kalma bazı diş parçaları ve kalıntılar mağaralarda bulundu. Bunun en önemli örneği Madeleine Mağarası’nda bulunan diş parçalarıdır.

Ayrıca Türkiye’de de mamut kalıntılarına rastlandığı bilinmektedir. Yaklaşık 2,5 milyon önce Konya’da yaşamış olduğu tahmin edilen mamut fosilleri tespit edilmiştir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest